Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα με τυρί φέτα – Τα μυστικά του νόστιμου φύλλου

Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα

Η Ευρυτανία φημίζεται για τις πίτες της. Οι γυναίκες από την μικρή ακόμα ηλικία μαθαίνουν τα μυστικά της καλύτερης πίτας που μέσα της «κρύβουν» ότι έχουν στο σπίτι.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Επειδή η περιοχή είναι κυρίως κτηνοτροφική το τυρί είναι νόστιμο και βρίσκεται σε κάθε σπίτι και από τα μικρά μποστανάκια τους μπορούν να έχουν φρέσκα λαχανικά.

Από τις ωραιότερες πίτες που δοκίμασα η πρασοτυρόπιτα από την Τριανταφυλλιά, που έχει το ξακουστό «Πλαστήρι» ένα εργαστήριο που βγάζει πίτες μούρλια.

Φτιάξαμε μαζί πίτες διάφορες και σας παρουσιάζουμε την πρώτη.

Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα με τυρί φέτα 3

Πρασόπιτα με τυρι φέτα 

Από την Τριανταφυλλιά Γουργιώτη, Εργαστήριο πίτας «Πλαστήρι» Καρπενήσι

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο

Μισή κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 κ.σ. ξύδι

νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι νερού

Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα με τυρί φέτα 1
Η πρασοτυρόπιτα φωτογραφημένη στον Προυσό Ευρυτανίας

Για τη γέμιση

1½ κιλό πράσα ψιλοκομμένα

800 γρ. τυρί φέτα

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

6 αυγά χωριάτικα

Ελαιόλαδο ή βούτυρο

Για το φινίρισμα

50 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.

Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα με τυρί φέτα 2
Τα μυστικά της πίτας από την μαμά Τριανταφυλλιά στην κόρη

Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.

Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΓεμιστές πιπεριές και λάχανο τουρσί – Για απολαυστικές χειμωνιάτικες μέρες!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021