Οι Βρυξέλλες ανοίγουν την πόρτα στην αμερικανική σόγια- Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την εισαγωγή αμερικανικών σπόρων σόγιας για βιοκαύσιμα, προσπαθώντας έτσι να εδραιώσει την εύθραυστη εμπορική εκεχειρία που συνήφθη το περασμένο καλοκαίρι με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker κατάφερε να αποδυναμώσει την εμπορική διαμάχη της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποσχόμενος στον Donald Trump να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τιμόνι

Στις 29 Ιανουαρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι η σόγια των ΗΠΑ πληρεί τις τεχνικές απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτή η άδεια διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο πρώτος προμηθευτής σόγιας στην Ευρώπη για τρόφιμα και ζωοτροφές, με μερίδιο αγοράς 75%. Και οι εισαγωγές σόγιας των ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισαγωγές σόγιας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 112% μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ευπαθείς σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ εξακολουθούν να είναι εύθραυστες και το φάσμα των υψηλότερων τιμολογίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων εξακολουθεί να παραμένει, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Γερμανία, έναν σημαντικό κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τα σχέδιά της για να συζητήσει τη μείωση των τιμολογίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμφωνώντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, εξαιρουμένης της γεωργίας.

Προηγούμενο άρθροΤι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι σήμερα, στα ΙΕΚ
Επόμενο άρθροΠαράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού