Τομείς με προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω της διασύνδεσης με την αγορά εργασία επιλέγουν οι νέοι, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και αφορούν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την περίοδο 1.01.2018 – 31.12.2018.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το 2018 ήταν μια χρονιά συνειδητών και προσεκτικών επιλογών από τους νέους, με την επαγγελματική αποκατάσταση να κατατάσσεται στην κορυφή των κριτηρίων επιλογής σπουδών.
Όπως σημειώνεται, στις περισσότερες έρευνες οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία, η υγεία, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να αντικατοπτρίζονται και στα ενδιαφέροντα των νέων σπουδαστών, όπως αναφέρει το ΙΕΚ, με τον τομέα υγείας και ομορφιάς να βρίσκεται στην κορυφή. Τη 2η θέση κατέχει ο τομέας μηχανολογίας και πληροφορικής, ενώ την τριάδα των δημοφιλέστερων τομέων συμπληρώνει αυτός του τουρισμού και επισιτισμού.
«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τομέων αυτών δεν είναι άλλο από τις προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, στις Ημέρες Καριέρας, καθώς και μέσω της πρακτικής άσκησης» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο ακαδημαϊκό πεδίο, σε αντιστοιχία με τους τομείς σπουδών ακολουθούν και οι ειδικότητες, με πρώτη στις επιλογές των νέων την ειδικότητα του τεχνικού τουριστικών μονάδων (ξενοδοχειακά), δεύτερη εκείνη του τεχνικού μηχανοτρονικής και τρίτη του τεχνικού αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ. Οι ειδικότητες τεχνών και επικοινωνίας, καθώς κι εκείνες της διοίκησης και των οικονομικών παραμένουν σταθερές.
Δημοφιλέστεροι τομείς ανά ηλικία
Η ηλικία που επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους οι επίδοξοι σπουδαστές φαίνεται να επηρεάζει τον τομέα που επιλέγουν. Ο τομέας επικοινωνίας έχει το μικρότερο μέσο όρο (20 ετών), με τον τομέα τεχνών να ακολουθεί (22 ετών). Στον αντίποδα βρίσκονται οι ειδικότητες του τομέα υγείας, με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας σπουδαστών (27 ετών).
Δημοφιλέστεροι τομείς ανά φύλο
Μεγάλο ποσοστό των γυναικών φαίνεται να επιλέγει τα επαγγέλματα υγείας και ομορφιάς, ενώ αντίστοιχα, στον τομέα μηχανολογίας, πληροφορικής αλλά και μουσικής εγγράφονται περισσότεροι άνδρες. Στους τομείς του τουρισμού και των οικονομικών, το φύλο φαίνεται να μην παίζει ρόλο, μιας και τα ποσοστά είναι ισοδύναμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ