Ένα πιάτο που κλείνει μέσα του παραδοσιακά υλικά εξαιρετικά. Κόκορα αλανιάρη και σπιτικές χυλοπίτες καμωμένες με μπόλικα αυγά και άλευρα διαλεκτά.
Το χαρμάνι από τα τυριά για να πασπαλίσουμε τις χυλοπίτες είναι από αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Κρήτης και μυζήθρα.
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας τυριά γιατί είναι αυτό που δίνει την τελική επίγευση.
Την καλύτερη σύνθεση υλικών και νοστιμιά περισσή την απόλαυσα στην Νότια Εύβοια στη ξακουστή ταβέρνα του Ξυπόλυτου από τον Δημήτρη. Όλα υπέροχα και το ψωμί προζυμένιο ζυμωτό που θα σας δώσουμε την συνταγή άλλη φορά.
Η συνταγή δική σας…
Κόκορας αλανιάρης με χυλοπίτες
Από τον Δημήτρη Ξυπόλητο, ταβέρνα Ξυπόλητος, Πόθι Καρύστου
Υλικά
1 κόκορα κομμένος σε μερίδες
Χυλοπίτες
4 ντομάτες φρέσκες
½ κ. γ. ζάχαρη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
½ ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο
Για το πασπάλισμα
Ντόπια τυριά τριμμένα
Τρόπος παρασκευής
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και μόλις «γυαλίσουν» προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο και γυρίζουμε με λαβίδα να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Τότε ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας, την ζάχαρη, το πιπέρι και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να καλυφθεί το κρέας.
Αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα όσο χρειαστεί γιατί εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Λίγο πριν χυλώσει το φαγητό παίρνω με μια κουτάλα τρεις κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα και σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις χυλοπίτες για 5-9 λεπτά.
Στο μεταξύ στο κρέας ρίχνουμε την κανέλα και το σβήνουμε όταν χυλώσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Πρώτα βάζουμε στο πιάτο τις χυλοπίτες και μετά το κρέας με την σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με ντόπια τυριά τριμμένα.