Το λάθος του πλημμελούς εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών που αυξάνουν την αντοχή, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προλαμβάνουμε, αλλά πιθανόν και να μην έχουμε επαρκή φαρμακευτική αγωγή αν νοσήσουμε. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι μία απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν και πεθαίνουν αδικαιολόγητα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία» και με κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» και της συμμετοχής της για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ως θεσμικός εταίρος, στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο στη χώρα μας είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες από 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές) και παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω ομάδες.
Έμφαση στην αξία του εμβολιασμού έδωσε -κατά την παρέμβασή της- η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Παρασκευή Κατσαούνου, σημειώνοντας ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αφετέρου για να προστατεύσουμε και τους γύρω μας. «Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιάζεται, είναι πολύ πιο δύσκολο μία επιδημία να ξεσπάσει και να εξαπλωθεί», τόνισε.
«Η μακρόχρονη συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, πλέον, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της συνεισφοράς του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων που αφορούν -όχι μόνο το αθλητικό ιδεώδες και την κοινωνική προσφορά- αλλά και την υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους, μέσω της πρόληψης της υγείας. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι και αυτή τη χρονιά, θα καταφέρουμε να φτάσει το μήνυμα αυτό στους χιλιάδες δρομείς που θα βρίσκονται μαζί μας σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στις 11 Νοεμβρίου» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.
Δράσεις της ΕΠΕ και δωρεάν σπιρομετρήσεις
Η ΕΠΕ ανακοίνωσε την παροχή βασικού ελέγχου του αναπνευστικού για όλους τους δρομείς του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Οι δρομείς που ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 213 2043384, από τις 9:30 έως τις 14:00).
Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΕΠΕ θα βρίσκεται στον χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic, και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018), όπου θα πραγματοποιούνται από ειδικούς πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και ενημέρωση για τις πνευμονοπάθειες, ενώ θα διανέμεται και σχετικό ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία».
Την ημέρα του Μαραθωνίου, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ομάδα με πάνω από 200 δρομείς θα συμμετάσχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή και στους Αγώνες 5 και 10 χλμ.).
ΑΠΕ-ΜΠΕ