Το ζήτημα είναι «ευαίσθητο» και πολλές φορές δεν συζητιέται αλλά ούτε και αναφέρεται. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υφίσταται.
Γράφει η εκπαιδευτικός Βασιλική Μηρτσέκη
Υπάρχουν πολλά πνευματιστικά παιχνίδια που διαφημίζονται και πολλά γίνονται μόδα εδώ και κάποια χρόνια, συνεχίζοντας να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου μέσω κάποιων βίντεο στο youtube και αρκετά από αυτά αναφέρονται στην επίκληση νεκρών (είτε προσφιλών είτε ξένων προσώπων).
Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναφέρουμε πως παίζονται ή δημιουργούνται, καθώς δεν χρειάζεται να διαφημιστούν, αλλά χρειάζεται να γίνει ενημέρωση των γονέων.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ακόμη ένα ζήτημα που δείχνει πόσο μεγάλη επιρροή έχει το διαδίκτυο και πόσο εύκολα κάποιες πληροφορίες μπορούν να διαμοιραστούν χωρίς κανέναν έλεγχο στο τι παρουσιάζουν, σε ποια ηλικία παρουσιάζουν την πληροφορία και χωρίς κανείς να αναφέρει τις επιπτώσεις στις παιδικές- εφηβικές ψυχές που θα “τολμήσουν” να παίξουν. Οι μαντικές αυτές προκλήσεις – μαντικές οδοί, πρέπει να οδηγούν ανοιχτά σε συζητήσεις που αφορούν στο πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους οι γονείς ( παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω).
Εκείνο που είναι τρομακτικό σε αυτά τα μαντικά παιχνίδια, είναι ο τρόπος που αντιδρούν παιδιά αν κάτι δεν πάει καλά κατά το τέλος ενός τέτοιου παιχνιδιού, όπου το πνεύμα θα πρέπει να …«αποχωρήσει» αλλά για τον α ή β λόγο δεν αποχωρεί ή γίνει ξαφνική διακοπή του παιχνιδιού που τους οδηγεί σε φοβίες και άγχος. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως τους έχει περάσει από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί αλλά και από όλους όσους αναφέρουν ( για τους δικούς τους λόγους) ότι έχουν δει κάτι (μετά τη συμμετοχή τους σε αυτά) να πιστεύουν πως κάτι θα συμβεί, κάτι πολύ κακό, πως το πνεύμα θα εκδικηθεί, πως θα συμβούν ανεξήγητα, παράξενα και τρομακτικά πράγματα στο σπίτι αν δεν έχει λήξει κανονικά το μαντικό παιχνίδι. Έτσι τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς επηρεάζονται εύκολα, έχουν άγχος, αγωνία, τρομοκρατούνται, κλαίνε και εμφανίζουν φόβους που δεν υπήρχαν πριν λίγο καιρό. Ο ψυχισμός του παιδιού που έχει επηρεαστεί από την επιρροή ενός τέτοιου παιχνιδιού, μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα και τον τρόπο που δρα και σκέφτεται για αυτό πρέπει να προσέχουμε τα σημάδια που υποδεικνύουν πως κάτι έχει συμβεί στο παιδί μας.
Σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν:
(Αναφερόμαστε σε καταστάσεις που άρχισαν να γίνονται ξαφνικά χωρίς να έχει προϋπάρξει κάτι άλλο και χωρίς να είναι μια μόνιμη συνήθεια του παιδιού.)
-Κλειδώνει το δωμάτιό του όταν μπαίνει να διαβάσει.
-Αργεί να απαντήσει όταν το φωνάζετε και όταν έρχεται είναι χλωμό και τρομαγμένο.
– Κλειδώνεται με τους φίλους του στο δωμάτιο χωρίς αιτία.
-Ζητά να κρατά το φως στο δωμάτιο αναμμένο ή να κοιμάται και άλλο πρόσωπο στον ίδιο χώρο.
-Θεωρεί πως ακούει περίεργους θορύβους και τρομάζει.
-Αναφέρει πως κάποιον νιώθει στο δωμάτιο.
-Φοβάται και το εκφράζει πως κάτι κακό θα συμβεί.
-Παραμένει για πολύ ώρα άυπνο ή κουκουλώνεται στα σκεπάσματα για να μη βλέπει.
-Περνά χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή και ψάχνει θέματα που δεν θέλει να δείτε.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μας:
– Πρώτα από όλα μιλήστε με το παιδί σας αμέσως. Ζητήστε του να σας εμπιστευτεί και να σας πει γιατί νιώθει ή συμπεριφέρεται έτσι.
– Αφήστε τα κατόπιν να σας μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τους φόβους τους.
-Αν σας ρωτήσουν αν πιστεύετε σε πνεύματα ή σε πνευματιστικά παιχνίδια, μην τους μιλήσετε άσχημα ή διακόψετε τη συζήτηση. Συζητήστε. Να σκέφτεστε μόνο πως κάθε λέξη σας μπορεί να το τρομοκρατήσει ή να το ηρεμήσει και να το πάρει μακριά από τον κόσμο των πνευματιστικών – μαντικών οδών.
– Δώστε τους να καταλάβουν ότι μπορούν πάντα να έρχονται σε σας αν έχουν ανησυχίες και εξηγήστε τους πως μόνο εσείς είστε κατάλληλοι να τα βοηθήσετε σε κάποιο ζήτημα που τα απασχολεί.
-Ζητήστε τους να μη συμμετέχουν από περιέργεια σε καταστάσεις που δεν γνωρίζουν, καθώς και να λένε όχι σε πράγματα που αφορούν μαντικά-πνευματιστικά παιχνίδια όποιος και αν τα χρησιμοποιεί και ζητήστε τους, αν αντιληφθούν κάποιο παιδί να προβαίνει σε αυτά, να σας το πουν αμέσως.
– Εποπτεύστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας και κυρίως το πόσες ώρες ασχολείται με το διαδίκτυο, τι βλέπει( κάνοντας χρήση του ιστορικού που σας δίνουν οι διάφοροι browser μπορείτε να το ελέγξετε) με ποιους φίλους συναντιέται καθημερινά και αν τυχόν ξυπνάει ή μετακινείται κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της αϋπνίας ή του φόβου.
– Συζητήστε με τους δασκάλους και άλλους γονείς. Ίσως να έχουν δει κάτι και να μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας.
Όσοι γονείς δεν μπορούν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις ή χρειάζονται συμβουλές για το πως να μιλήσουν στο παιδί τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν κατάθλιψη, φοβίες, ψυχολογικό εκφοβισμό κλπ, καλό είναι να απευθύνονται άμεσα και γρήγορα σε ανθρώπους που γνωρίζουν. Δεν είναι ντροπή. Αντίθετα. Είναι ένα σοβαρό χέρι στήριξης και βοήθειας.
Γονείς προσοχή στο τι βλέπουν τα παιδιά στο youtube και στο τι κάνουν..Κάποια παιχνίδια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι νομίζουμε. ΠΡΟΣΕΞΤΕ τι κάνουν τα παιδιά σας και μην προσπερνάτε απλά και ελαφριά τη καρδία αν σας πουν (μισοαστεία μισοσοβαρά) ότι ασχολούνται με πνευματιστικά παιχνίδια που βρήκαν στο διαδίκτυο. Μπορεί για εμάς να είναι γελοία(ή όχι), αλλά ως ενήλικες ξέρουμε πόσο μπορούν να επηρεάσουν μια παιδική – εφηβική προσωπικότητα. Να θυμάστε. Πολλές φορές ένα «αθώο» παιχνίδι μπορεί να μην είναι τόσο αθώο για την ψυχή του παιδιού σας.