Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Στο δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης ξενάγησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, χθες το πρωί.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος περιηγήθηκε στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αφενός το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αφετέρου τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε η περιοχή να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί, αποτελώντας πόλο έλξης για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

180929

Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Με ευλάβεια και βαθιά αισθήματα σεβασμού και τιμής σας υποδεχόμαστε. Σας καλωσορίζουμε στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ειδικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην καρδιά μια πόλης, στην οποία η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον. Και οφείλει πολλά γι’ αυτό το παρόν και το μέλλον, στους άξιους και εμπνευσμένους καθοδηγητές της Ορθόδοξης Πίστης μας και ειδικά στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, που με το πολυδιάστατο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο, χαρίζει απλόχερα το φως της πίστης και της ελπίδας».

180929

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας τόπος με πολύ άξιους και ικανούς ανθρώπους, ένας τόπος όμως, που ποτέ δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες περιοχές και που στα χρόνια που πέρασαν, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες, αντί να αμβλυνθούν, γιγαντώθηκαν».

Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε τη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως σημείωσε, έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.

Το χρονίζον αυτό πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο εκπόνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TerraMed.

180929

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, «πρόκειται ουσιαστικά, για την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια εξυγίανσης και αποκατάστασης από τη ρύπανση, αλλά και προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα αποτελούσε παράδειγμα εγκατάλειψης. Σε ένα χώρο 6.615 στρεμμάτων, από τα όρια του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μέχρι και το Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα, προχωράμε σε επτά βραχυπρόθεσμες και επτά μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο μέρος του σχεδίου παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Εξυγιαίνουμε τα εδάφη της περιοχής από τις πηγές ρύπανσης. Προχωράμε στον καθαρισμό του Δενδροποτάμου, καθώς και στην προστασία της περιοχής από το φαινόμενο της καθίζησης, με ενίσχυση του παράκτιου αναχώματος και στην κατασκευή ενός μεγάλου παραθαλάσσιου διαδρόμου, που στην ουσία είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Πάρκο Αξιού».

Εκτός από την πρώτη φάση ακολουθεί και επόμενη με τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή και υποδομών δικτύων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για την υλοποίηση όλων αυτών των παρεμβάσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί πόρους από τρεις χρηματοδοτικές πηγές: το Interreg, το ΕΣΠΑ και από τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

180929

Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο αποτελούν μέρος ενός μεγάλου στρατηγικού έργου για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με το οποίο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

Απευθυνόμενος στον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Περιφερειάρχης επισήμανε: «Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ δεν είναι μόνο έντονα συγκινησιακή, αλλά θα αποβεί δημιουργική και γόνιμη για όλους μας. Άλλωστε, φωτεινό, διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας αποτελεί και το γεγονός ότι είσαστε ένας από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα του. Με τη σημερινή σας παρουσία και προσευχή θεμελιώνετε μια νέα εποχή για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν για την παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΠαύλος Χρηστίδης: Για ποιους λόγους δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών