Αφρικάνικη πανώλη των χοίρων- Μια επιδημία που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Ο Phil Hogan, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, πιστεύει ότι η μεταδοτική ασθένεια της αφρικανικής πανώλης των χοίρων πρέπει να «ληφθεί σοβαρότερα υπόψιν ». Είπε αυτή την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 στο περιθώριο άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας στην Αυστρία.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Χαιρέτισε επίσης τα μέτρα που έλαβε το Βέλγιο για την καταπολέμηση της νόσου.

“Χρειάζόμαστε τη συνεργασία όλων”

“Δεν είμαστε τόσο επιτυχημένοι όσο θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των κρατών μελών “, δήλωσε ο Phil Hogan σε συνέντευξη τύπου μετά από άτυπη συνάντηση υπουργών Γεωργίας στο Κάστρο Hof στην Αυστρία.

«Πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την εξάπλωση της νόσου και να λάβουμε πιο σοβαρά, ίσως ιδιαίτερα, σε ορισμένα κράτη μέλη, τα μέτρα βιοασφάλειας,» δήλωσε ο Phil Hogan, σημειώνοντας επίσης ότι δεν πρέπει να «δώσουμε το εντύπωση ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην Ανατολική Ευρώπη “.

Ο Επίτροπος της ΕΕ λέει ότι είναι “πολύ ευχαριστημένος” με τα μέτρα που έλαβε το Βέλγιο για τη συγκράτηση της νόσου μετά την ανακοίνωση της προγραμματισμένης σφαγής 4.000 κατοικίδιων χοίρων από αγροκτήματα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η νόσος σε αγριόχοιρους στη φύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει βιβλιάριο επιταγών

“Θα διεξαχθούν επιλεκτικές σφαγές, σύμφωνα με τους ισχύοντες κτηνιατρικούς κανόνες και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε ο Phil Hogan. Η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία θα χρηματοδοτήσει αυτές τις σφαγές έως και 50%, όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός, που επιβεβαίωσε τον ευρωπαίο επίτροπο.

Πρόσθεσε ότι εάν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την υποστήριξη ορισμένων αγροτών, η Επιτροπή θα μελετήσει την αίτηση, η οποία πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλα τα κράτη μέλη που αναζητούν συμβουλές, που επιθυμούν να επιδιώξουν τη στήριξη μέσω συγχρηματοδότησης, να περιορίσουν την ασθένεια επειδή δεν αποτελούν μόνο απειλή για το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας, αλλά και για το εμπόριο χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη “, δήλωσε ο Phil Hogan.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα
Επόμενο άρθροΈμποροι από Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ θέλουν ελληνικό κάστανο, αλλά ελλείψει υποδομών μεταποίησης οι Έλληνες παραγωγοί στερούνται σημαντικών κερδών