Κτηνοτροφία: Προσοχή νέα πρόστιμα για τα ζώα που διαβιούν, χωρίς επιτήρηση

Τελευταία έχουν καταγραφεί ειδικά στον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ζώα, κυρίως αγελάδες, που διαβιούν ελεύθερα χωρίς επιτήρηση και μαζεύονται μόνα τους το βράδυ σε υποτυπώδεις στάβλους.  Κάποια από τα ζώα φέρουν σήμανση, κάποια όμως όχι.

Προκειμένου να εκλείψει αυτού του είδους η κτηνοτροφία, αποφασίστηκε ότι για τα ζώα με ή χωρίς σήμανση την ευθύνη για την περισυλλογή, την μεταφορά, τη φύλαξη, τη διατροφή και τη διατήρηση θα έχουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη Δασική υπηρεσία. Έτσι τα ανεπιτήρητα ζώα θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εάν μέσα σε 10 ημέρες από την περισυλλογή τους, δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης τους.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται για τα ζώα με σήμανση, θα είναι 60 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, 360 ευρώ ανά ζώο με τα βοοειδή, 180 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 800 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται  για μη σημασμένα ανεπιτήρητα ζώα, θα είναι 100 ευρώ ανά ζώα για τα αιγοπρόβατα, 500 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή , 300 ευρώ για τους χοίρους και 1500 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή.

Εάν ο κτηνοτρόφος ζητήσει την επιστροφή του ζώου άμεσα ή εντός των πρώτων 5 ημερών το πρόστιμο μειώνεται στο μισό διαφορετικά ο κτηνοτρόφος πρέπει να καταβάλλει το ποσό εξ ολοκλήρου.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Κύμα μεταναστών από τη Βενεζουέλα ταράζει τη Λατινική Αμερική
Επόμενο άρθροΚτηνοτροφία: Αυξημένη η τιμή αγελαδινού γάλακτος από Οκτώβριο