Μέχρι το 2020 η δυνατότητα εξαγοράς χωραφιών σε κυρωμένους δασικούς χάρτες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για τακτοποίηση και εξαγορά από αγρότες και κτηνοτρόφους που οι εκτάσεις τους εμπλέκονται σε κυρωμένους δασικούς χάρτες. Μετά από έγκυρη ενημέρωσή τους από την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr/forestmaps/pages/das.aspx θα πρέπει να κάνουν τις εξής ενέργειες.

Εάν η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ και δεν πρόκειται για ιδιωτικό χορτολίβαδο, τότε και μόνο ο πολίτης θα πρέπει μέχρι τις 8.8.2020

  • Να υποβάλλει αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής, είτε για εξαγορά της έκτασης εάν η εκχέρσωση έχει γίνει πριν από το 1975, είτε για χρήση της έκτασης αν η εκχέρσωση έγινε μέχρι το 2007.
  • Να υποβάλλει αίτηση ατελώς για υπαγωγή σε σφάλματα του δασικού χάρτη αν υπάρχει χαρακτηρισμός δάσους, σε κτήμα που υπήρχε ανέκαθεν γεωργική καλλιέργεια και υπάρχει πιθανό σφάλμα στη φωτοερμηνεία.
  • Να υποβάλλει αντίρρηση για τον χαρακτηρισμό της έκτασης, αν υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία του δασικού χάρτη.
  • Να χρησιμοποιήσει και τα 3 εργαλεία ή συνδυασμό αυτών μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμό μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία.

Η ρύθμιση εκκρεμοτήτων και η αποπληρωμή θα γίνει σε 100 δόσεις.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σ.Φαμέλλος, δήλωσε «ότι υπάρχουν από πέρσι νομοθετικά εργαλεία που ενημερώνουν τον αγρότη και έχουν προβλεφθεί χαμηλά τιμήματα προκειμένου οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις  ή να φροντίσουν για την αλλαγή χρήσης γης».

Προηγούμενο άρθροΓΣΕΕ: Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για την αμοιβή του Δεκαπενταύγουστου
Επόμενο άρθροΥπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Έκδοση εγκυκλίου για την προστασία των ιπποειδών εργασίας