Ο Trump κλείνει συμφωνίες με τον Juncker κάτω από το τραπέζι.. για την αμερικάνικη σόγια!!! – Της Ειρήνης Αιμονιώτη

H «Γεωργία δεν είναι μέρος του τομέα των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump , που διαβεβαιώνει τους αγρότες της Αμερικής, πως οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σύντομα τις εισαγωγές σόγιας.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Ο αμερικανός ηγέτης δήλωσε την Πέμπτη στους Αμερικανούς αγρότες, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση μιας ανακωχής στις εμπορικές εχθροπραξίες με την Ευρώπη: «Έχουμε μόλις ανοίξει την Ευρώπη για σας »!!

Μία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Mina Andreeva, αμφισβήτησε το ζήτημα αυτό, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης  τύπου στις Βρυξέλλες, είπε :«Αν διαβάσετε την κοινή δήλωση, θα δείτε ότι εκεί δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη γεωργία, θα δείτε όμως, ότι υπάρχει μια αναφορά για τους αγρότες και μια αναφορά για την σόγια, και είναι ένα μέρος των συζητήσεων που θα το ακολουθήσουμε».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker ήταν πολύ σαφής: «δεν ασχολούμαστε με γεωργικά προϊόντα, είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής».

Είναι σημαντικό να υπάρξουν εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους για τη σόγια..!!

Οι Trump και Juncker είχαν συνάψει ένα είδος εμπορικής ανακωχής όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ διεξάγουν διαπραγματεύσεις, ο Trump καταργεί τις απειλές τιμολογίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και σε αντάλλαγμα, ο κ. Juncker είχε υποσχεθεί μεγάλες εισαγωγές σόγιας και υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη από την Αμερική.

Για το Trump, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν οι εγγυήσεις της ΕΕ για τη σόγια, επειδή οι αμερικανοί αγρότες, παραδοσιακοί Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές, έχουν χάσει τις αγορές τους, ως αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μάγιερ, απαίτησε απαντήσεις. Είχε ζητήσει η γεωργία να παραμείνει εκτός του πεδίου των συζητήσεων, ΕΕ –ΗΠΑ.

«Έχουμε υψηλά πρότυπα για την υγεία, τα τρόφιμα, το περιβάλλον, και τους κανόνες παραγωγής για τους οποίους δεσμευόμαστε επειδή εγγυώνται την προστασία και την ασφάλεια των καταναλωτών μας», ανέφερε.

Προηγούμενο άρθροΠέντε κακόμοιρα ανθρωπάκια κι ο Καμμένος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΧρήστος Ζερεφός: Η χώρα μας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στις πυρκαγιές όπως θωρακίζεται απέναντι στους σεισμούς