Δυσβάσταχτος Γολγοθάς για τους αγρότες μας – Χαριστική βολή τα νέα μέτρα

Pet
Γράφει Πέτρος Κεφαλάς

Ο μοναδικός πρωτογενής τομέας που απέμεινε και παράγει στην χώρα μας είναι ο αγροτικός. Μπήκε όμως για τα καλά στο μάτι του φορολογικού κυκλώνα με τους αγρότες να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και απόγνωσης.

Εξαιτίας της τελευταίας φορολογικής επιδρομής που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια στις πλάτες του Ελληνικού λαού, ήταν επόμενο να χτυπηθεί ανελέητα και ο αγροτικός τομέας. Τα τελευταία μέτρα που υπογράφθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από την Ελληνική κυβέρνηση, διαλύουν κυριολεκτικά στο σύνολό του τον αγροτικό τομέα και εξανεμίζουν το εναπομείναν πενιχρό εισόδημα του αγρότη.

Επίκειται η μαζική εγκατάλειψη του τόσο επιτακτικά αναγκαίου για την χώρα μας αγροτικού επαγγέλματος, εξαιτίας των κακών πολιτικών και επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Τις τύχες του Έλληνα αγρότη τις διαχειρίστηκαν τις περισσότερες φορές άνθρωποι που είχαν πλήρη άγνοια από αγροτικά θέματα και στους οποίους αν έδειχνες ένα αλέτρι και τους ζήταγες να σου πουν τι είναι, θα σου απαντούσαν με κομπασμό ότι είναι ένα είδος αφηρημένης τέχνης… Τόση σχέση είχαν με τα αγροτικά…

Κανένας δεν έσκυψε όσο θα έπρεπε στα προβλήματα των αγροτών και κανένας δεν έδωσε οριστικές λύσεις. Σκεφθείτε ότι αν ο αγροτικός τομέας στηριχθεί επαρκώς και φουλάρει τις μηχανές του τότε η χώρα θα έχει τρομερή επάρκεια προϊόντων, δυνατότητα εξαγωγών, ενώ το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο για την εθνική οικονομία.

Ο αγρότης μόνος, απελπισμένος και εγκαταλειμμένος προσπαθεί να επιβιώσει υπό καταστροφικές συνθήκες και αντί να βοηθηθεί στην επούλωση των τραυμάτων του, κάποιοι ανεγκέφαλοι από άγνοια και βλακεία μπήγουν βαθύτερα το μαχαίρι λαμβάνοντας μέτρα εναντίον των Ελλήνων αγροτών.

Τι προβλέπεται με τα νέα μέτρα κατά των αγροτών:

1 Κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου: Από το 2017 καταργούνται οι επιστροφές, ενώ οι απώλειες για τους αγρότες θα ξεπεράσουν τα 185 εκατομμύρια ευρώ.

2 Διπλασιάζεται ο φορολογικός συντελεστής του αγρότη: Μέχρι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής του αγρότη ήτα στο 13%. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα θα κάνει σάλτο στο 26% και ίσως περισσότερο. Με πιο απλά λόγια ο αγρότης μετατρέπεται σε κάτι ανάλογο με τον ελεύθερο επαγγελματία.

3 Τριπλασιάζονται οι εισφορές προς τον ΟΓΑ: Οι εισφορές των αγροτών σε πρώτο στάδιο εξισώνονται με αυτές του ΙΚΑ και αργότερα θα γίνει συγχώνευση με ΟΑΕΕ.

4 Αυξήσεις στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος: Νέα αύξηση στο αγροτικό ρεύμα προβλέπει το νέο μνημόνιο αφού ζητά την εξάλειψη των επιδοτούμενων τιμολογίων μέχρι και 40%.

5 Φορολογούνται στο σύνολό τους όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις: Απενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις της Νάντιας Βαλαβάνη που εξασφάλιζαν αφορολόγητο 12000 χιλ. ευρώ.

6 Στο τετραπλάσιο η προκαταβολή φόρου: Από τα 27,5% που είναι σήμερα, επίκειται να αυξηθεί μέχρι το 2017 κατά 100%.

7 Τα αγροτικά εφόδια εντάσσονται στο 23% ΦΠΑ: Λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα και άλλα απογειώνονται στο 23% ΦΠΑ.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι ήσυχος ότι οι ανίδεοι φορομπήχτες από έξωθεν και έσωθεν θα περιοριστούν μόνο στα μέτρα που προαναφέρθηκαν ανωτέρω. Εκείνο που δεν σκέφτηκαν όμως είναι το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει να πληρώσει όχι μόνο φόρους, αλλά και τα απαραίτητα για την καθημερινή του διαβίωση. Αυτό το τελευταίο καλό είναι να το έχουν υπόψη τους οι λειτουργοί της δικαιοσύνης.

Ο λαός βιώνει καταστάσεις ανωτέρας βίας και κατά συνέπεια μπροστά στην ανωτέρα βία ο νόμος είναι ανίσχυρος.

Προηγούμενο άρθροΗ Π.Ν. Αράχου εύχεται σε Μπαράκη και Σεβαστιάδη..
Επόμενο άρθροΑπόδοση του Πολυθάλαμου Λαξευτού Τάφου της Πέλλας στο κοινό στις 22 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας