Ο θάνατος ενός ψεύτικου αφηγήματος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν ότι όλα όσα… υπόσχονταν πριν τις εκλογές του 2015, θα ευοδωθούν τώρα που τελειώνουν τα μνημόνια κι η καθαρή έξοδος από αυτά είναι προ των πυλών. Έλεγε, μάλιστα, ότι «εμείς θα κρατάμε τα κλειδιά», υπονοώντας ότι θα έχει το περιθώριο για ελαστική οικονομική πολιτική. Τουτέστιν για παροχολογία.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συμεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτό το αφήγημα είχαν βρει για να «γλιστράνε» ως χέλια από τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν περιέλθει σε όλα τα μέτωπα.

Φυσικά, ουδείς σοβαρός και σκεπτόμενος άνθρωπος, που στοιχειωδώς κατανοεί τα δεδομένα, μπορούσε να δίνει βάση και να πιστεύει το αφήγημα Τσίπρα.

Ήρθε, όμως, ο Τσακαλώτος κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ισχυριζόμενος ότι την μεταμνημονιακή εποχή η παρακολούθηση των ελληνικών δρώμενων από τους πιστωτές θα είναι πιο αυστηρές και πιο συχνές.

Γιατί αυτή η διαφοροποίηση στις θέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών;

Τα δεδομένα δεν χρειάζονται εμβριθείς αναλύσεις.

  1. Ο μεν Τσίπρας επειδή γνωρίζει ότι θα επιβιώσει μόνο αν αρχίσει τις παροχές. Ο δε Τσακαλώτος επειδή συνομιλεί καθημερινά με τους δανειστές κι έχει αντιληφθεί προς τα πού φυσά ο άνεμος αναφορικά με τις επιδιώξεις τους.
  2. Επειδή έχει αρχίσει ένας ανελέητος υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στις φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ποια θα έχει καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα.

Ο Τσίπρας με τους δικούς του και τους πασοκογενείς κι ο Τσακαλώτος με τους «53» κι εκείνους που έχουν στενές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Ο Τσακαλώτος, λοιπόν, έδειξε ξεκάθαρα ότι συνειδητά άδειασε το βασικό επικοινωνιακό αφήγημα του Τσίπρα, περί καθαρής εξόδου.

Κι ύστερα πήραν  τον λόγο οι προεδρικοί της … ΕΡΤ, που τον άδειασαν άκομψα κι απροκάλυπτα για λογαριασμό του Τσίπρα.

Πώς το έλεγε ο Ηλιόπουλος στην ελληνική ταινία; Αν δεν το προσέξατε είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα…

Προσέξτε: Χθες από τη Σόφια που διεξήχθησαν οι εργασίες του Ecofin, ο Γάλλος κι ο Γερμανός υπουργοί Οικονομικών , ανέφεραν ξεκάθαρα ότι έχουν αρχίσει να συζητούν το πλαίσιο εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή, ότι είπε ο Τσακαλώτος κι ότι ισχυρίζονται όλοι όσοι δεν έχουν λόγο να ταΐζουν σανό την ελληνική κοινωνία.

Το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας δέχθηκε ισχυρό ράπισμα και δη εκ των έσω.

Επιβεβαιώθηκε έτσι, η φημολογούμενη εδώ και καιρό ένταση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Κι έχει ενδιαφέρον πια, να παρακολουθήσουμε τα αναμενόμενα νέα κτυπήματα ένθεν κακείθεν.

Κι αν ο Τσακαλώτος συνεχίσει να ηγείται του οικονομικού επιτελείου μετά τον Αύγουστο.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι Κυριακάτικων εφημερίδων της 29ης Απριλίου 2018
Επόμενο άρθροΑπλοποίηση εξωδικαστικού – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.