Κεράστε σοκολάτα στον οργανισμό σας και απολαύστε την άφοβα! – Τα οφέλη – Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η σοκολάτα έχει ένα πλήθος ευεργετημάτων για την υγεία και μάλιστα αδυνατίζει!

Φωτεινή Κασσαβέτη
Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Βασικό παράγωγο της σοκολάτας είναι το κακάο που παράγεται από το κακαόδεντρο (Theobroma cacao). Σήμερα η σοκολάτα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.

Κατά το 600μ.Χ. οι Μάγια μετανάστευσαν στο Μεξικό όπου και αποκάλυψαν τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Από το Μεξικό η καλλιέργεια του κακάο επεκτάθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική. Υπήρξε διάστημα που το φυτό κακάο απέκτησε τεράστια αξία ώστε όλες οι οικονομικές συναλλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα οι Ισπανοί κατακτητές το μετέφεραν το κακάο  στη χώρα τους και από εκεί συνέχισε το γευστικό του ταξίδι σε όλη την Ευρώπη.

κακαόδεντρο
Δέντρο κακάο

ΕΙΔΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Το είδος της σοκολάτας  είναι ανάλογο με τα συστατικά που περιέχει το σκεύασμα σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, ξηρούς καρπούς κ.α..

ΓΝΩΣΤΑ ΕΙΔΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκολάτα υγείας (μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο από 40 – 45%).

Κουβερτούρα (bitter – πικρή με διάφορες περιεκτικότητες κακάο από 45-85%).

Σοκολάτα γάλακτος.

Αμυγδάλου ή φουντουκιού

Σοκολάτα με λικέρ ή σταφίδες

Λευκή σοκολάτα

Ρευστή σοκολάτα (τύπου μερέντα)

κακάο σπόροι
Σπόροι κακάο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας – Σοκολάτα γάλακτος

Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00

Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90

Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70

Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20

Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40

Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00

Σίδηρος (mg) 3,13 1,39

Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00

Φώσφορος (mg) 132,00 216,00

Κάλιο (mg) 365,00 385,00

Νάτριο (mg) 11,00 82,00

Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38

Χαλκός (mg) 0,70 0,39

Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2,00 55,00

Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19 1,24

Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00

Καφεΐνη (mg) 62,00 26,00

Θεοβρωμίνη (mg) 486,00 189,00

σοκολάτα 3

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 Κατά της θλίψης

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αναφέρει ότι άντρες και γυναίκες όταν βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης καταναλώνουν πιο συχνά κακάο. Έχει διαπιστωθεί ότι τα υγιή άτομα τρώνε 150 γραμμάρια σοκολάτας τον μήνα, ενώ η κατανάλωση των ατόμων με σοβαρή κατάθλιψη κυμαίνεται στα 350 περίπου γραμμάρια. Η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη.  Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με καθοριστική σημασία για την ψυχολογική μας διάθεση. Εκτός από τον εγκέφαλο υπάρχει και στο υπόλοιπο σώμα και λειτουργεί και ως ορμόνη. Η τρυπτοφάνη είναι από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για την ποιότητα του ύπνου μας, λόγω της μετατροπής της από το σώμα σε σεροτονίνη η οποία χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μας προετοιμάζει για ύπνο. Η τρυπτοφάνη εμπλέκεται στα συναισθήματα της ευεξίας και της ευτυχίας. Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται επίσης και στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

σοκολάτα

Αντιοξειδωτική δράση

  Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemistry Central Journal επιβεβαιώνει ότι ένα γραμμάριο μαύρης σοκολάτας περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από την ίδια ποσότητα συμπυκνωμένου χυμού φρούτου. Οι κυριότερες  αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας είναι οι πολυφαινόλες.  Οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή,

εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).  Οι ερευνητές έχουν κατατάξει την σοκολάτα στις υπερτροφές. Βάσιμα υποστηρίζεται ότι όταν τρώμε σοκολάτα, κατά μέσο όρο, 95 γραμμάρια τον μήνα, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά ένα χρόνο.

Μειώνει την υπέρταση

Η ερευνήτρια Κάρι Ριντ, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανακάλυψε ότι η σοκολάτα αυξάνει την ποσότητα νιτρικού οξέος που σχηματίζεται στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή στον ιστό που περιβάλλει το εσωτερικό τους, γεγονός που ευνοεί την αγγειοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα στην πίεση είναι συγκρίσιμο με τριάντα λεπτά καθημερινής σωματικής άσκησης.

 Επίσης Σουηδοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι το κακάο μειώνει το ECA, δηλαδή το ένζυμο που εμπλέκεται στην υπέρταση.

Σούπερ αντιβηχικό

σοκολάτα 4Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (Imperial College του Λονδίνου). Η θεοβρωμίνη είναι αλκαλοειδής βάση του τύπου C7H2Ο2N4. Περιέχεται στους σπόρους του καρπού του κακαόδεντρου και στα καρύδια του φυτού κόλα. Η θεοβρωμίνη  μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του χρόνιου βήχα, ακόμη περισσότερο και από την κωδεϊνη, βασικό συστατικό των σιροπιών που συνταγογραφούνται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Οι μελετητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι το ενεργό συστατικό αυτής της φυτικής νοστιμιάς αναστέλλει τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που διεγείρεται όταν βήχουμε.

σοκολάτα 2

Βοηθάει την καρδιά

Το κακάο μειώνει κατά ένα τρίτο την πιθανότητα για καρδιοπάθειες, κυρίως εμφράγματα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έπειτα από εκτεταμένες μελέτες. Αυτή η προστατευτική δράση οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κακάο, αλλά και στην ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να προλαμβάνει τον διαβήτη.

Καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι πολυφαινόλες του κακάο μειώνουν την συγκέντρωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, που επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), δηλαδή οι λιποπρωτεϊνες  που μεταφέρουν τη χοληστερόλη από τους ιστούς μέχρι το συκώτι, για να την εξαλείψουν από τον οργανισμό.

Καύσιμο για το νου και το σώμα

Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας πριν δώσουμε  εξετάσεις ,  βοηθάει λόγω της συγκέντρωσής της σε επικατεχίνη  φυτικό φλαβονοειδές που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη μνήμη. Από την άλλη πλευρά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ωφελήσει όσους κάνουν σπορ, καθώς ενισχύει τη μυϊκή ικανότητα και την αντοχή.

Καλό είναι μετά από κατανάλωση σοκολάτας να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και αν αυτό δεν είναι δυνατό να τα ξεπλένουμε με νερό προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι. Η κατανάλωση της σοκολάτας να γίνεται με μέτρο ιδιαίτερα στα παιδιά.

Προηγούμενο άρθροΝερό από βρασμένο ρύζι, το θαυματουργό! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Συμπεθεριό της ΄Ανοιξης – Όλη η υγιεινή νοστιμιά στο πιάτο σας!