Περί Τουρκικής προκλητικότητας – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων αυτή τη φορά  μεταξύ των δύο σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού και τουρκικού κράτους.

Λάζαρος Σκυλάκης
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

      Ενώ η χώρα μας ασχολείται με την λύση ή όχι του σκοπιανού προβλήματος, η Άγκυρα βρήκε ευκαιρία να δημιουργήσει σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο. Κατά περίεργη σύμπτωση αυτό συνέβη μετά την επίσημη συνάντηση του Ζάεφ με τον Ερντογάν και θα έλεγε κανείς ότι μαζί με την υπόθεση Novartis εκτρέπει την ελληνική κοινή γνώμη από το Σκοπιανό. Ιδανική περίπτωση για την επίλυση των διαφορών Αθήνας και Σκοπίων, μια και τα ΜΜΕ ασχολούνται με την Τουρκία και την Ελβετική Φαρμακοβιομηχανία.

    Αλλά ας έλθουμε στο συγκεκριμένο συμβάν στο Ίμια, το οποίο καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πάγια πολιτική της Άγκυρας σε σχέση με την πατρίδα μας. Αυτή συνοψίζεται στη «συνεχή πίεση διπλωματική και στρατιωτική», με σκοπό την επέκτασή της στο Αιγαίο και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων με τη χρήση βίας ή απειλής βίας. Η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την Τουρκία λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και της πολιτικής που υιοθετούμε, της «συνεχούς υποχώρησης» και του «κατευνασμού». Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αθήνα ποτέ δεν θα τολμήσει να έλθει σε ανοικτή σύγκρουση μαζί της και ότι θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, όπως και γίνεται. Επίσης γνωρίζει και την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Υλικά και μέσα χωρίς ανταλλακτικά και ασυντήρητα, κανένα σοβαρό πρόγραμμα προμήθειας συγχρόνων οπλικών συστημάτων, περιορισμένη εκπαίδευση, χαμηλή επάνδρωση, ηθικό προβληματικό έως ανύπαρκτο, όλα σχεδόν αποτέλεσμα της οικονομικής εξαθλίωσης της χώρας και της αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να επιλύσουν το δημογραφικό πρόβλημα.

    Ορισμένοι «στρατηγικοί αναλυτές» υποστηρίζουν ότι η πίεση που εξασκεί η Τουρκία σκοπό έχει την εσωτερική της κατανάλωση και ότι προσπαθεί να αποσπάσει την κοινή της γνώμη από τα γεγονότα στο Αφρίν της Συρίας. Πλανώνται οικτρά. Η πίεση της Άγκυρας στη χώρα μας είναι διαχρονική και εντελώς ανεξάρτητη από το μέτωπο της Συρίας. Όσον αφορά στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αυτή προς το παρόν ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

   Το τελευταίο όμως επεισόδιο στα Ίμια μας έδειξε και μια άλλη πτυχή, του πως αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά την προάσπιση των εθνικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Ενώ το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν πλήρως εξοπλισμένο (πυροβόλο Όττο Μελάρα, και διπλά πολυβόλα 22,7 χιλ), το δικό μας, παρά το ότι ήταν σύγχρονο και ταχύτερο, ήταν παντελώς άοπλο. Ακόμα και εάν υποχρεούμαστε από την ΕΕ, που διέθεσε τα κεφάλαια για την αγορά του, να μην έχουμε οπλικά συστήματα, θα έπρεπε για λόγους αυτοπροστασίας να προχωρήσει το Λιμενικό στον εξοπλισμό του. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να στέλνει άοπλα σκάφη στο στόμα του λύκου.

    Δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (Γαύδος) από την τουρκική ακταιωρό (UMUT) δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σοβαρότερα και δυσκολότερα διαχειρίσημα. Η αύξηση της  ισχύος της χώρας μας και η ανάπτυξη ισχυρών συμμαχιών είναι ίσως η καταλληλότερη λύση. Αλλά αυτό απαιτεί ισχυρές και εθνικές κυβερνήσεις, που τοποθετούν το συμφέρον του λαού και του έθνους πάνω από το κομματικό και το προσωπικό.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΤι ξέρουμε για την αϋπνία; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.