Τι ξέρουμε για την αϋπνία; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η αϋπνία είναι μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου που μπορεί να χαρακτηριστεί από την αδυναμία να έρθει σε κατάσταση ύπνου κάποιος αλλά και από την αδυναμία να κοιμηθεί σε διάρκεια.

Η αϋπνία  στην πραγματικότητα είναι μια δυσκολία χαλάρωσης που εμποδίζει να επέλθει ο ύπνος, είναι μια βασανιστική κατάσταση που βλάπτει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές.

Αυτές μπορεί να είναι:

Καθυστερημένη έλευση του ύπνου

o Διακοπτόμενος ύπνος

o Πρώιμη αφύπνιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις αϋπνίας συναντάμε συναισθηματικές διαταραχές και είναι αποτέλεσμα άγχους ή κατάθλιψης, που τελικά έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής.

Τι ξέρουμε για την αϋπνίαΑιτίες που προκαλούν την αϋπνία είναι:

o Δυσκολία χαλάρωσης τη νύχτα

o Διακοπή του ύπνου ενδιάμεσα του 8ωρου

oΠρωινό ξύπνημα

o Νευρικότητα

o Κατάθλιψη

o Άγχος

o Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία τάσης)

o Ενοχλήσεις στο στομάχι

o Κακή θερμοκρασία περιβάλλοντος

o Βαρύ βραδυνό γεύμα

o Αλλαγές στο περιβάλλον

o Αλλαγές στο ωράριο εργασίας

o Ορμονικές διαταραχές (στις γυναίκες)

o Κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνη, νικοτίνη

o Κατανάλωση φαρμάκων-παρεσθισιογόνων

o Υπερκόπωση

o Έλλειψη οξυγόνου και καθαρού αέρα στο υπνοδωμάτιο

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία φυσικό είναι να μη είναι ξεκούραστοι κατά την διάρκεια της ημέρας, έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, δεν έχουν διάθεση, αποκτούν προβλήματα στην υγεία τους, δεν αποδίδουν στην εργασία τους αλλά και δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Οι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ συνεχόμενες ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσει ο οργανισμός τους φυσιολογικά και να έχει ευεξία και αντοχές.

Η αϋπνία είναι πιο συνηθισμένη στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, ή στις αλλαγές στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ή προβλημάτων υγείας.

Οι δυσκολίες στον ύπνο εμφανίζονται και σε παιδιά και σε εφήβους φυσικά με διαφορετικές αιτίες.

Οι ειδικοί προτείνουν να γίνονται αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούν την αϋπνία με αποτέλεσμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Μαθαίνουν τον ασθενή να ακολουθεί πλέον καλές συνήθειες στον ύπνο και να ακολουθεί τακτικές που περιλαμβάνουν, τεχνικές χαλάρωσης, ή τον έλεγχο ερεθισμάτων.

Τι ξέρουμε για την αϋπνία2Μόνο ο γιατρός μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προτείνει συνταγογραφούμενα φάρμακα για μία χρόνια αϋπνία ή συμπληρώματα μελατονίνης, βαλεριάνας, ακόμα και εναλλακτικών θεραπειών όπως βελονισμός, γιόγκα και διαλογισμός.

Σε μία έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα ύπνου, πρότειναν να καταναλώνουν δύο ακτινίδια μια ώρα πριν πέσουν στο κρεβάτι για ύπνο.

Το αποτέλεσμα ήταν η διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων να παραταθεί κατά 13% ενώ κοιμόντουσαν πιο σύντομα σε σχέση με πριν περίπου κατά 35%.

Τα αντιοξειδωτικά και η σεροτονίνη που περιέχουν τα ακτινίδια ήταν η αιτία αυτού του αποτελέσματος.

Προηγούμενο άρθροΠερί Τουρκικής προκλητικότητας – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης
Επόμενο άρθροΟ Google Chrome αρχίζει από σήμερα το επιλεκτικό μπλοκάρισμα των ενοχλητικών διαφημίσεων στο διαδίκτυο