Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1755…. Ιδρύεται από την τσαρίνα Ελισαβέτα Πετρόβνα, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Lomonosov», ένα από τα αρχαιότερα ρωσικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

1822…. Στα Στύρα της Εύβοιας οι έλληνες με αρχηγούς τον Ηλία Μαυρομιχάλη και Βάσο Μαυροβουνιώτη αποκλείουν 800 Τούρκους. Οταν φτάνουν τούρκικες ενισχύσεις για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους, οι έλληνες διασκορπίζονται και μένει μόνο ο Μαυρομιχάλης με επτά άνδρες. Καταφεύγουν σε ένα ανεμόμυλο, όπου πολιορκούνται από τους Τούρκους. Ο Μαυρομιχάλης με τραβηγμένο ξίφος πέφτει καταπάνω τους και μαχόμενος ηρωικά ξεψυχά. Οι Τούρκοι τον αποκεφάλιζουν και στέλνουν το κεφάλι του στην Κωνσταντινούπολη.

1827…. Η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος του Γκούρα, η οποία μετά το θάνατό του, είχε αναλάβει τη διοίκηση της Ακροπόλεως, σκοτώνεται από έκρηξη τουρκικής βόμβας, η οποία προκάλει πτώση της στέγης του Ερεχθείου.

1848…. Οι κάτοικοι του Παλέρμο εξεγείρονται κατά των Βουρβώνων, που κυβερνούν το Βασίλειο των Δύο Σικελιών.

1896…. Ο Emil Grubbe από το Σικάγο των ΗΠΑ γίνεται ο πρώτος αμερικανός που χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ για τη θεραπεία του καρκίνου, πραγματοποιώντας την πρώτη ακτινοθεραπεία σε μία 55χρονη γυναίκα με καρκίνο του μαστού.

1913…. Ο ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

1915…. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απορρίπτει πρόταση για παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1931…. Επεισόδια από τους καπνεργάτες του Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί για άνδρες.

1932…. Η Χάτι Κάραγουεϊ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στην αμερικανική Γερουσία.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τμήματα ελλήνων ανταρτών της Οργανώσεως ΕΣΑΠ («Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπαθείας») επιτίθενται κατά της ιταλικής φρουράς στην Καλαμπάκα, την εξουδετερώνουν και εισέρχονται στην πόλη.

1945…. Ο βρετανός στρατηγός Σκόμπι συναντάται με εκπροσώπους του ΕΛΑΣ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων τερματισμού των εχθροπραξιών. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις επιτυγχάνεται συμφωνία για υπαναχώρηση του ΕΛΑΣ.

       …. Την ίδια μέρα, ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.

1948…. Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ στην Αγγλία.

1964…. Εθνικιστές αντάρτες της Ζανζιβάρης εξεγείρονται και ανατρέπουν την αραβική Κυβέρνηση. Ο Αμπέιντ Καρούμε ανακηρύσσει Λαϊκή Δημοκρατία.

1966…. Kάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση, στο ΑBC, ο Batman.

1967…. Ο αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας, δρ.Τζέιμς Μπέντφορντ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διατηρείται στην κατάψυξη, προκειμένου να αναστηθεί στο μέλλον.

1970…. Κάνει την παρθενική του πτήση το Boeing 747 στο δρομολόγιο Νέα Υόρκη- Λονδίνο.

      …. Την ίδια μέρα, στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ντακότα συντρίβεται στις υπώρειες του Κιθαιρώνα και σκοτώνονται 23 από τους συνολικά 27 επιβαίνοντες.

      …. Την ίδια μέρα τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Μπιάφρα έπειτα από 2,5 χρόνια, με την Μπιάφρα να παραδίνεται στη Νιγηρία.

1971…. Παραπέμπονται στις ΗΠΑ σε δίκη ο αιδεσιμότατος Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα άτομα, με την κατηγορία της συνομωσίας για την απαγωγή του Χένρι Κίσιγκερ και την ανατίναξη ομοσπονδιακού κτιρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

1981…. Οι έλληνες Ευρωβουλευτές συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1989…. Απελαύνεται από το Ζαΐρ ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντα, Ίντι Αμίν Νταντά.

1990…. Η Ρουμανία θέτει εκτός νόμου το κομουνιστικό κόμμα. Είναι η πρώτη ανατολικοευρωπαϊκή χώρα – μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που κάνει κάτι τέτοιο.

1996…. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

1997….Τρεις νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από  τις καταρρακτώδεις βροχές αντιμετωπίζουν οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας.

1998…. Υπογράφεται στο Παρίσι από 19 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) Πρωτόκολλο που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων.

2000…. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2006…. 362 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται, όταν ποδοπατούνται στη διάρκεια τελετουργίας σε γέφυρα της πόλης Μίνα, ανατολικά της Μέκκας, όπου τελειώνει το πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

2007…. Στην Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

2010…. Ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή. Ο σεισμός θα προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί είναι 316.000 νεκροί. Δεκάδες κτίρια καταρρέουν, μεταξύ των οποίων το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας

      …. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο νευροχειρουργός Δημήτριος Αγγελιδάκης (62 ετών), που είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη στον σύζυγο της κόρης του Μιλτιάδη Έβερτ, Γιώργο Αλβέρτη.

Γεννήσεις

Το 1628 γεννήθηκε ο γάλλος παραμυθάς, Σαρλ Περό («Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης»),

το 1852 η Σοφία Εγκαστρωμένου – Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο «Σωτηρία» στην Αθήνα,

το 1873 ο Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896,

το 1876 ο αμερικανός συγγραφέας, Τζακ Λόντον,

 το 1876 ο ιταλός συνθέτης, Ερμάνο Βολφ – Φερράρι, ιδιαίτερα γνωστός για τις κωμικές όπερες που συνέθεσε

 το 1934 η ηθοποιός, Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη.

Θάνατοι

Το 1655 πέθανε ο γάλλος μαθηματικός, Πιέρ ντε Φερμά, διάσημος για το “Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά”, που αποτελεί παραλλαγή του Πυθαγόρειου Θεωρήματος,

το 1916 ο κερκυραίος πολιτικός, που διατέλεσε 4 φορές πρωθυπουργός, Γεώργιος Θεοτόκης,

το 1922 ο Πάπας Ρώμης, Βενέδικτος ΙΕ’,

το 1939 η ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη ρουμάνα υψίφωνος, Χαρίκλεια Νταρκλέ (πραγματικό όνομά Χαρίκλεια Χαρικλή – Χαρτουλάρη),

το 1976 η αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Αγκάθα Κρίστι,

 το 1977 ο γάλλος σκηνοθέτης, Ανρί Ζορζ Κλουζό,

το 2001 ο συνιδρητής του ομίλου της αμερικανικής εταιρίας πληροφορικής «Hewlett Packard», Γουίλιαμ Χιούλετ

το 2009 ο βραβευμένος με Όσκαρ γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός, Κλοντ Μπερί (Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα, Ζαν ντε Φλορέτ, Μανόν των Πηγών).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Στους 93 οι θάνατοι από covid, 78 διαασωληνωμένοι – Αυξητική τάση παρουσιάζει η γρίπη
Επόμενο άρθροΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση & διαλογή της 11-1-2024