Σημεία απαντήσεων της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στην εκπομπή «παρεμβάσεις» του blue sky στον Άκη Παυλόπουλο

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε πως βήμα-βήμα κερδίζουμε το στοίχημα της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων»

 Για την οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια:

 Είμαστε για την ώρα σε μια οικονομία υπό αυστηρή επιτροπεία και σε μνημονιακό καθεστώς που απαιτεί πειθαναγκαστικά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε πως βήμα-βήμα κερδίζουμε το στοίχημα της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων, προκειμένου να χαράξουμε μια ιδιόκτητη οικονομική πολιτική.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και μπορούμε να πούμε ότι αφού σταθεροποιήθηκε η οικονομία, τώρα περνά στη φάση που θα αναπτύσσεται. Αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς, είναι ενδεικτικό ότι τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων έπεσαν στα επίπεδα του 2007, στο 4,11%. Επίσης, το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου έπεσε στο 3,27% ξεπερνώντας και τις προβλέψεις της Κομισιόν που θεωρούσε ως βάση το 3,75% για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Είναι γεγονός πως πρώτα διορθώνονται οι αριθμοί και μετά αυτό «περνά» στην πραγματική οικονομία. Αυτό επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση. Διορθώνουμε τους αριθμούς και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα τα εξαφανιστούν. Πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Δεν εξηγεί όμως από πού θα εξοικονομήσει τα χρήματα για να πληρώνει το χρέος με τους σημερινούς ρυθμούς χωρίς ρύθμιση.

Το 2014 οι κινήσεις που έγιναν από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως το μέρισμα που έδωσε, είχαν καθαρά προεκλογική χροιά. Το μέρισμα που δίνει η σημερινή κυβέρνηση με αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Το κοινωνικό μέρισμα που δίνει η σημερινή κυβέρνηση προέκυψε από το υπερπλεόνασμα, ενώ εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά προέκυψε από έντοκο δανεισμό του δημοσίου.

Είναι αναγκαίο να έχουμε περιθώρια ελιγμών όταν επιδιώκουμε να φθάσουμε στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, αν δεν ήμασταν υπό επιτροπεία δεν θα συζητούσαμε για επιδοματική πολιτική, αλλά οφείλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Πετυχαίνουμε τους στόχους και εφόσον έχουμε υπερπλεόνασμα το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία εκεί που το οφείλουμε. Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα στο 1,75% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018 από το περίπου 4,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Μειώσαμε επίσης και το περίπου 4% που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2030.

Για την αναφορά στο κείμενο των 53 του ΣΥΡΙΖΑ περί «ομηρίας από τους ΑΝΕΛ» και τις διαφωνίες του κ. Δημ. Καμμένου για το θέμα του μουφτή:

 Είναι αλήθεια ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν είμαστε ίδια, δεν γίναμε ίδια και δεν θα γίνουμε ίδια, όπως έγιναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Έχουμε τις διαφορές μας και τις διατυπώνουμε. Έχει γίνει μια έντιμη συμφωνία μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα με στόχο να μπορέσουμε να βγούμε από το καθεστώς των μνημονίων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: Ήταν πιο όμορφη… – Δεν είχε ιδέα…
Επόμενο άρθροΟμιλία Φώφης Γεννηματά προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή