Σε πολλούς από εμάς είναι γνωστή η έκφραση . “Κοστίζει μαύρο χαβιάρι” θέλοντας να δείξουμε την αξία ενός αντικειμένου μια και το χαβιάρι είναι ακριβό και σπάνιο είδος διατροφής.
Η ονομασία χαβιάρι, προέρχεται από την τουρκική “havyar”, ή την αραβική “Khavyar”, και ανήκει τα παστωμένα αυγά του ψαριού της Μαύρης Θάλασσας με την ονομασία οξυρρύγχος.
Το χαβιάρι από οξυρρύγχο, είναι ίσως το ακριβότερο έδεσμα στο κόσμο και εκπροσωπεί την καλή κοινωνική τάξη αφού το βρίσκουμε πλέον στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις.
Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα στους αρχαίους Έλληνες η κατανάλωση χαβιαριού. Στην Ευρώπη ξεκίνησε τα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας από τον Ψαριανός και μετέπειτα τον Ιωάννη Βαρβάκη, που επιδόθηκε στην κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού δημιουργώντας εκεί μεγάλο εργοστάσιο.
Το χαβιάρι είναι μικροσκοπικές και γυαλιστερές μαύρες πέρλες που είναι τα αυγά του Οξύρρυγχου και χαρακτηρίζεται ως o “μαύρος χρυσός της γεύσης”.
Γνωρίζουμε όλοι πως τα σαλιγκάρια λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που διαθέτουν, πέραν από τη μαγειρική και την φαρμακευτική, χρησιμοποιούνται ευρέως στη δερματολογία και στην κοσμετολογίας προϊόν ενυδάτωσης και περιποίησης του δέρματος.
Αυτό που μαθαίνουμε εμείς οι νέοι είναι πω το αυγό σαλιγκαριού είναι και αυτό βρώσιμο αλλά και πολύτιμο σας διατροφική αξία αλλά και σας αξία για ιδιαίτερη και πολυτελή διατροφή.
Όμως το χαβιάρι του ψαριού δεν είναι πια το μόνο μια και στην Ελληνική αγορά παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό χαβιάρι από αυγά σαλιγκαριού.
Η όψη του είναι διαφορετική, αποτελείται από ολόλευκες σατινέ πέρλες, που θυμίζουν μαργαριτάρια, με ένα απαλό, γήινο, ευχάριστο άρωμα ενώ δεν έχει γεύση θάλασσας.
Παρόλα αυτά όταν δοκιμάσει να βάλει κάποιος λίγο χαβιάρι σαλιγκαριού στο στόμα του, θα νιώσει τις ολόλευκες πέρλες να εκρηγνύονται στον ουρανίσκο και μια δροσερή αύρα θα φέρει μια ιδιαίτερη γεύση στο στόμα.
Από Έλληνα ξεκίνησε και έγινε γνωστό το μαύρο χαβιάρι, από Έλληνα ξεκίνησε και θα γίνει γνωστό το χαβιάρι σαλιγκαριού.
Ήταν ένα μυστικό μεταξύ των σεφ των πολυτελών ξενοδοχείων για πολλά χρόνια και σήμερα το βρίσκουμε και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Από μία πρότυπη μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στην Κρήτη η παραγωγή γίνεται με σαλιγκάρια – γεννήτορες που τοποθετούνται σε ειδικούς θαλάμους αναπαραγωγής, κάτω από ειδικές συνθήκες και εκεί παράγεται το παρθένο χαβιάρι που απλώς προστίθεται ανθός αλατιού και συσκευάζεται.
Από ένα σαλιγκάρι λαμβάνουμε περίπου 3 γραμμάρια αβγά, ενώ υπάρχουν και πολλές απώλειες.
Προτείνουμε να δοκιμάσετε παγωμένο χαβιάρι σαλιγκαριού επάνω σε ψωμάκι ή σαν συνοδευτικό με ένα ποτήρι λευκό δροσερό κρασί και θα σας μείνει αξέχαστη η γεύση του.