Παρόλο που περίπου 30% των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι φετινές πωλήσεις δεν παρουσιάζουν αξιόλογες αυξομειώσεις.
Δείγμα, ότι ο ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου δρα ανασταλτικά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Η εστίαση μάλιστα αποτελεί ανάχωμα για την ανεργία αν αναλογισθεί κανείς ότι πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται εποχικά σε χιλιάδες καταστήματα.
Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τις ανταγωνίστριες σε τουριστικό επίπεδο.
Για παράδειγμα ενώ στην χώρας μας ο ΦΠΑ φτάνει το 24%, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Γαλλία βρίσκεται στο 10%. Στην Γερμανία αντίστοιχα ανέρχεται στο 19%, στην Μεγάλη Βρετανία στο 20%, στην Κύπρο στο 9% και στην Μάλτα στο 18%.
Μάλιστα, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία το βιωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο ενώ ακόμη και σε χώρες όπου είχαν μνημόνια όπως η Κύπρος ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλός.