Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Σήμερα θα σας πω το μυστικό για να φτιάξετε μόνοι σας ωραιότατες ελιές σε μπουκάλι, όπως τις έφτιαχνε ο πατέρας μου με τις ελιές που βρίσκονταν στην αυλή μας.
Τελειώνοντας ο Σεπτέμβρης και διανύοντας τον Οκτώβρη, σε όλη την χώρα μας μαζεύουν τον ευλογημένο καρπό τις ελιές για την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου.
Η Ελλάδα έχει εκατομμύρια δένδρα ελιάς φυτεμένα σε κτήματα ελαιώνες, σκαρφαλωμένα σε βουνά ή προστατευμένα και σαν δέντρα σκιάς στα περισσότερα πεζοδρομία των αστικών κέντρων.
Οι ελιές αυτή την εποχή είναι φορτωμένες, που αν δεν τις μαζέψουμε εμείς οι κάτοικοι των πόλεων θα ωριμάσουν και τέλος πέσουν θα ποδοπατηθούν από τα αυτοκίνητα και θα λερώσουν και τον τόπο. Κρίμα δεν είναι να παραμελούμε και να πηγαίνει χαμένος ο χρυσός καρπός των προγόνων μας;
Σε πολλά αστικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εθελοντών που μαζεύουν τις ελιές τις επεξεργάζονται άλλοτε για βρώσιμες και άλιωτε για το ελαιόλαδο που μπορούν να παράγουν και τα διαθέτουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Σας προτείνουμε λοιπόν να υιοθετήσετε το ελαιόδεντρο του πεζοδρομίου σας, το καλοκαίρι να το ποτίζετε και τον χειμώνα να μαζεύετε τους καρπούς του.
Θα σας πω πως θα φτιάξετε τις ελιές για να είναι νόστιμες και βρώσιμες.
Μαζεύετε τις ελιές και τις πλένετε καλά. Προσοχή δεν χρειάζεται να τις Χαρακώσετε..
Φροντίζετε οι ελιές σας να είναι, καθαρές, χωρίς σημάδια από δάκο.
Τοποθετείτε τις ελιές μία μία σε πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου, γεμίζετε μέχρι επάνω και μετά συμπληρώνετε νερό.
Για να μετρήσετε την σωστή ποσότητα υγρού που θα χρειαστείτε αδειάζετε νερό που βάλατε στο μπουκάλι μέσα σε ένα δοχείο για κάθε νερό μπουκαλιού προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι και δυο ξίδι.
Ανακατεύετε καλά να λιώσει το αλάτι, και το ξαναβάζετε πάλι στο μπουκάλι.
Το ίδιο κάνετε σε όλα τα μπουκάλια που γεμίσατε με ελιές.
Κλείστε τα μπουκάλια σφιχτά, τα αφήστε τα σε ένα χώρο δροσερό όχι πολύ φωτεινό ξαπλωμένα σε οριζόντια θέση, για 3 μήνες τουλάχιστον.
Μετά τους 3 μήνες δοκιμάστε αν οι ελιές σας είναι για φάγωμα. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο στο μπουκάλι αν είναι χοντρές οι ελιές.
Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετείτε σε ένα γυάλινο βάζο, και ρίχνετε δυο κουταλιές λάδι για να καλύψουν την επιφάνεια.
Αν θέλετε ιδιαίτερη γεύση αφαιρείτε το νερό και αντικαταστήστε με λάδι, προσθέστε, δενδρολίβανο, ή κόλιανδρο.
Καλοφάγωτες!