Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγάκι, τζάκι και καλή παρέα. Το Πήλιο είναι τόπος ιδεατός για αποδράσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Η Τσαγκαράδα, κεφαλοχώρι στο βουνό των Κενταύρων αυτή την εποχή έχει τα πιο όμορφα χρώματα, ένα σκηνικό παραμυθένιο. Οι βόλτες στο δάσος θα σας γεμίσουν άγριους καρπούς της φύσης, από βατόμουρα και κάστανα μέχρι καρύδια. Οι γεύσεις θα έχουν επίγευση μήλου που είναι κατακκόκινα και προέρχονται από τη Ζαγορά που είναι η διπλανή πολιτειούλα. Αγαπημένο μου εστιατόριο που είναι ξακουστό σε όλο το Πήλιο, αυτό «Της Αλέκας» και ψυχή του, η Λένα που ξέρει την τέχνη της φιλοξενίας… της βγαίνει αβίαστα γιατί το νοιώθει.
Στο ξενώνα της Αlekas House, θα περάσετε υπέροχα και θα με θυμηθείτε.
Χοιρινό με γίγαντες
Από τη Λένα Στεργιοπούλου του εστιατορίου «Της Αλέκας» Τσαγκαράδα Πηλίου
1 κιλό κρέας χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες ή μπούτι
500 γρ. γίγαντες Πρεσπών
Ελαιόλαδο εκλεκτό
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μερικά κομμάτια μπέικον χοντροκομμένα
Αλάτι
Πάπρικα σε σκόνη
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε για ένα βράδυ τους γίγαντες αλλάζοντας δύο φορές το νερό. Τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε.
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν.
Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε με ζεστό νερό το χοιρινό.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές με λαβίδα, μέχρι να πάρει χρώμα.
Τότε προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακινώντας ελαφρά το τηγάνι, γυρίζοντας το κρέας για 3-4 λεπτά.
Βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα σε χαμηλό ταψί, ταβά και προσθέτουμε τους γίγαντες, το μπέικον, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη πάπρικα και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.
Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται νερό οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα αν χρειαστεί.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφού ξεσκεπάσουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να αναδυθούν τα αρώματα για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για άρωμα και φρεσκάδα και συνοδεύουμε με κόκκινο ντόπιο κρασί που δένει αρμονικά.