Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ οι αναπτυξιακοί νόμοι : Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μπαίνουν περισσότερες από 200 επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ενώ έλαβαν επιδοτήσεις από τους τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους, ωστόσο δεν προέβησαν ούτε στις απαραίτητες επενδύσεις, ούτε διατήρησαν το προσωπικό που προβλέπει η νομοθεσία.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ θέτει σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων, με στόχο να εντοπίσει όλες εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες αντί να αξιοποιήσουν, ως όφειλαν, τις επιδοτήσεις που έλαβαν, τις χρησιμοποίησαν προς για δικό τους όφελος. Πρόκειται ουσιαστικά για εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες έχουν φτάσει στην διοίκηση του ΣΔΟΕ και αφορούν εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει επιδοτήσεις από το 2004 και μετά και δεν έχουν προβεί στις ανάλογες επενδύσεις, βάσει με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Παράλληλα εκτός από τον έλεγχο των εταιρειών που έχουν ήδη λάβει τις επιδοτήσεις, το ΣΔΟΕ υιοθετεί και προληπτικά μέτρα, όπου σε συνεργασία με τις γενικές γραμματείες του υπουργείου Οικονομίας για το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται φαινόμενα όπου επιχειρηματίες λαμβάνουν επιδοτήσεις οι οποίες  «αξιοποιήθηκαν» για ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, σπίτια, εξοχικά και καταθέσεις στο εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΣΔΟΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ενισχύσει σημαντικά τον ελεγκτικό μηχανισμό του με την πρόσληψη περίπου 130 στελεχών, η πλειονότητα των οποίων θα απασχοληθούν στους ελέγχους.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ΣΔΟΕ αριθμεί μόλις 170 υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να εντοπίσουν περιπτώσεις διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος, παραεμπορίου, λαθρεμπορίου, ναρκωτικών, κ.λπ.

 

Προηγούμενο άρθροΟι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ μετά το debate – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας μέσω ΕΣΠΑ
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ