Η προβατίνα τελευταία επανήλθε θριαμβευτικά στο τραπέζι μας. Η μεστή και ρουστίκ γεύση της πάντα συγκινούσαν τους καλοφαγάδες αλλά τελευταία έγινε γκουρμεδιά.
Το μυστικό που μας δίνει ο φίλος ταλαντούχος chef είναι το ακτινίδιο στο μαρινάρισμα εκτός των άλλων υλικών. Εννοείτε ότι το ακτινίδιο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε ακόμα το μοσχάρι αλλά και τον κόκορα.
Η συνταγή με τα καραμελωμένα κρεμμύδια επίσης θα διανθίσει και άλλα πιάτα που θα ετοιμάσετε όπως τη φάβα αλλά και το κοτόπουλο.
Η συνταγή δική σας…
Φιλετάκια προβατίνας με καραμελωμένα κρεμμύδια και ηλιόσπορους
Από το Σπύρο Νάκο executive chef Delliniko
Υλικά
1 κιλό φιλετάκια προβατίνας
50 γρ σταφίδες ξανθές
50 γρ ηλιόσπορος
Ρίγανη φρέσκια
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
50 ml ξύδι
100 ml κρασί μοσχοφίλερο λευκό
6 κρεμμύδια μέτρια ξερά κομμένα σε φέτες
30 ml βαλσάμικο ξύδι
50 γρ κουκουνάρι
200 ml ζωμό βοδινού
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ ζάχαρη καστανή
3 κ.σ βούτυρο
Από τη προηγούμενο βράδυ μαρινάρουμε το κρέας με το ξύδι, τις σταφίδες, τη φρέσκια ρίγανη και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το μυστικό μας είναι να βάλετε λίγο ακτινίδιο μέσα στην μαρινάδα. Αυτό θα βοηθήσει στο να διασπαστούν οι ίνες και να μαλακώσει το κρέας.
Την επόμενη ημέρα βάζουμε τα φιλετάκια σε μεγάλο μπολ. Βάζουμε στο τηγάνι μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα φιλετάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες της πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό βοδινού.
Αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν τα φιλετάκια.
Πέντε λεπτά πριν τα αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υγρά της μαρινάδας και αφήνουμε να μελώσουν. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και διορθώνουμε.
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Σε δυνατή φωτιά σε μία κατσαρόλα βάζουμε δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά.
Μετά από 10 λεπτά μόλις εξατμιστούν τα υγρά χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το βαλσάμικο ξύδι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα υγρά ακόμη.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο κέντρο του πιάτου βάζουμε τρεις ροδέλες ντομάτας.
Πάνω στην ντομάτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και από πάνω τα φιλετάκια.
Προσθέτουμε ηλιόσπορους και περιχύνουμε με την σάλτσα από τα φιλετάκια με τις σταφίδες.
Ρίχνουμε φρεσκοκομμένη ρίγανη και σερβίρουμε βάζοντας στο κέντρο μια κορφούλα δυόσμου ή βασιλικού.