Αγαπημένη γευστική δημιουργία του καλοκαιριού που τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους.
Το ψήσιμο στο πήλινο χαρίζει δυνατή γεύση. Αξέχαστη εμπειρία το μπριάμ ψημένο σε χωριάτικο φούρνο… με ζεστό ψωμί προζυμένιο και φέτα ονείρου… με αρώματα των Ηπειρώτικων βουνών…
Περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα από άκρη σε άκρη γνωρίζουμε, γευόμαστε και καταγράφουμε συνταγές αυθεντικές με αυτή τη νοσταλγική γεύση του χθες… και τις ετοιμάζουμε αποκλειστικά για τα μέλη του Delliniko στο Π.Φάληρο και όχι μόνον…
Ηπειρώτικο Μπριάμ φουρνιστό σε πήλινο με φέτα και αρωματικά
Από τον executive chef Σπύρο Νάκο
Υλικά
300γρ τυρί φέτα Ηπείρου
3 μελιτζάνες φλάσκες
5 κολοκυθάκια μέτρια
4 πατάτες μεγάλες
4 ντομάτες ώριμες
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
170 ml κρασί λευκό Ζίτσας
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Άγρια ρίγανη
Άγρια θρούμπη
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Τρίβουμε τη μια ντομάτα στο τρίφτη και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε ακανόνιστα σχήματα.
Σε μια μεγάλη μπασίνα κόβουμε σε χοντρές φέτες τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα ,τις κομμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο ρίγανη, θρούμπη και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και στρώνουμε στα ατομικά πήλινα.
Ανάμεσα στα λαχανικά βάζουμε και τη μισή ποσότητα φέτας.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και κρασί λευκό ντόπιο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μια ώρα περίπου. Μόλις πάρει χρώμα το σκεπάζουμε.
Μόλις βγάλουμε τα πήλινα από το φούρνο πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και ρίχνουμε μίγμα ρίγανης και θρούμπης.
Το ζεστό ψωμάκι και ένα ποτήρι κρασί απογειώνουν το μπριάμ.
Μικρά μυστικά
Το μπριαμ θέλει φρέσκα λαχανικά και ώριμες ντομάτες καλοκαιρινές νόστιμες.
Το κρασί όσο πιο αρωματικό και φρουτώδες είναι τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και πιπεριές πράσινη και κόκκινη.
Μπορούμε να βάλουμε κομματάκια κεφαλογραβιέρας μέσα στο μπριάμ και να πασπαλίσουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο.
Το μπριάμ τρώγεται και είναι εξίσου νόστιμο και τη δεύτερη ημέρα.