Έχουμε αναρωτηθεί σαν χώρα, πόσες χώρες στο κόσμο κερδοσκοπούν χρησιμοποιώντας το εμπορικό όνομα «Φέτα»…??
Η «Φέτα» είναι το ποιο αρχαίο τυρί στο κόσμο. Είναι το τυρί που παρασκεύαζε ο Πολύφημος στη σπηλιά που κρύφτηκε ο Οδυσσέας.. Όπως μας περιγράφει ο Όμηρος.
Στη νέα ελληνική οικογένεια, η «φέτα» και το γιαούρτι πρωτοστατεί. Εμείς μάθαμε στους ξένους να γεύονται την «χωριάτικη σαλάτα» με τη γλυκιά ντομάτα, το ελαιόλαδο το φρέσκο, και το παχύ τυρί που αφήνει στον ουρανίσκο μια απόλαυση γλυκιά και δροσερή.
Βλέποντας, πόσες χώρες έχουν «κλέψει» το όνομα της παράδοσής μας, αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κάποιος «ευαίσθητος Έλληνας» για να μπορέσει να σταματήσει αυτή τη κλοπή. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δε κατάφερε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια Διεπαγγελματική για τη « Φέτα», που θα μπορούσε οργανωμένα και δυναμικά να βάλει φρένο σε κάθε κερδοσκόπο. Όπως έκαναν οι Γάλλοι με το «Ροκφόρ» και η Ιταλοί με τη «κονκοζόλα» και τη «παρμεζάνα».
Οι Νότιο Αφρικανοί, πήραν το ασημένιο μετάλλιο, το 2009, στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριών με το Berloni «FETA»..(φωτ.)
Οι τιμές της ξένης «φέτας» στο εξωτερικό είναι σοκαρίστηκες.
Στην Αυστραλία η Γαλλική «φέτα», με 100% πρόβειο γάλα, πωλείται 62 ευρώ τα 800 γρ.
Βέβαια, οι τιμές κυμαίνονται (στα 750-800 γρ.) από 15 ευρώ η χαμηλότερη και 62 ευρώ η υψηλότερη.
Φέτα Ινδίας, Φέτα Δανίας, Φέτα Σουηδίας, Φέτα Ταϊλάνδης από Βουβαλίσιο γάλα, Φέτα Περού, Φέτα Κίνας, Φέτα Καναδά, Φέτα Ν.Αφρικής, Φέτα Γαλλίας, Φέτα Αργεντινής με το όνομα « Μυκονος».- Το εργοστάσιο όμως δε βρίσκεται στο γνωστό νησί της Ελλάδας αλλά στο Μπουένος Άιρες, όπου η εταιρία « Armar» παράγει άσπρο τυρί που το ονομάζει « ΦΕΤΑ ΜΥΚΟΝΟΣ» και «Φέτα Χουάν Γκράντε».
Η Τουρκία πουλάει «ΦΕΤΑ» μέσω του κινέζικου site alibaba. https://www.alibaba.com/showroom/turkish-feta-cheese.html
Στη συνέχεια θα δούμε φωτογραφίες.. από όλο τον κόσμο που εταιρίες καταχράζονται το εμπορικό όνομα «ΦΕΤΑ»..!!!!