Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 2018 – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1752…. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1783…..τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση αερόστατου με ζεστό αέρα φτάνοντας στα 1500 πόδια ύψος.

1826…. Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1828…. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ο 10ος, αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1849…. Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.

1825…..δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του, Γκούρα.

1913…. Στη Δανία οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.

1922…..στο Λονδίνο, ο Λουίς Μπρένεν αναγγέλλει την εφεύρεση ελικοπτέρου, που απογειώνεται σε ορθές γωνίες σε σχέση με το έδαφος.

1923…..πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

1925…. Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1929…. Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος, Παύλος Κουντουριώτης.

1963…. Παραιτείται εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών, Τζον Προφιούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με τη στάρλετ, Κριστίν Κέλερ, η οποία είχε ταυτόχρονα δεσμό και με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1967…. Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968…. Ο παλαιστίνιος μετανάστης, Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν, πυροβολεί τον αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Κένεντι, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Ρόμπερτ Κένεντι θα πεθάνει μία μέρα αργότερα.

1981…..σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS

1990…. Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1991…. Στη Νότια Αφρική, το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.

1995…. Μεσολαβητική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της βοσνιακής κρίσης και την απελευθέρωση των 256 ομήρων κυανοκράνων, αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την αποστολή των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, στο Πάλε της Βοσνίας.

2006…..η Σερβία, μια μέρα μετά το Μαυροβούνιο ανακοινώνει την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας τους

Γεννήσεις

1646……γεννιέται η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

1723….. γεννήθηκε ο βρετανός οικονομολόγος και εισηγητής του φιλελευθερισμού, Άνταμ Σμιθ,

1819…..γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός Τζον Κόουτς Άνταμς, ο οποίος το 1843 ανακάλυψε τον πλανήτη Ποσειδώνα.

1878….. ο μεξικανός επαναστάτης, Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα,

1898…… ο ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Θάνατοι

535…..πεθαίνει ο Επιφάνιος, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης.

1825….. δολοφονήθηκε μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα, ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Οδυσσέας Ανδρούτσος,

1907…… έπεσε ηρωικά στη μάχη ο μακεδονομάχος, Αριστοτέλης Αγαπηνός, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας,

1941…..πεθαίνει ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β.

2001…..πεθαίνει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της Χαλυβουργικής και Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

2004…. πέθανε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Από το βράδυ μέχρι το πρωί…
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μ.Ε. Θεσσαλονικης για εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού Ιουλίου 2018