Στο στόχαστρο και τα POS – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών με ηλεκτρονικές κατασχέσεις μπαίνουν και οι εισπράξεις που πραγματοποιούν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις μέσω των ειδικών τερματικών μηχανημάτων, τα οποία δεν δίνονται από το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά από τρίτες εταιρείες.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το τελευταίο χρονικό διάστημα ο φορολογικός μηχανισμός αλλά και φορείς του δημοσίου φέρονται να προχωρούν σε κατασχέσεις των εισπράξεων που γίνονται μέσω των εν λόγω μηχανημάτων υποδοχής κάρτας. Ουσιαστικά, πρόκειται για εισπρακτική πολιτική αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζεται στα POS, όπου η εφορία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατάσχεση των εισπράξεων ή μέρος αυτών στην περίπτωση που ο έμπορος και η επιχείρηση έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Η προστασία των επιχειρήσεων που θα έπρεπε να τοποθετήσουν POS μέσω της σύνδεσης τους με ακατάσχετο λογαριασμό αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου προς την κυβέρνηση τον τελευταία διετία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα, με συνέπεια οι διατάξεις του νόμου για την χρήση και εφαρμογή του πλαστικού χρήματος αλλά και του αυστηρού χρονοδιαγράμματος τοποθέτησης POS από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μην δίνουν τη δυνατότητα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Πηγές αναφέρουν ότι τα κρούσματα ηλεκτρονικών κατασχέσεων για τις εισπράξεις από τα εν λόγω τερματικά από τις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, προς στους οποίους οι κάτοχοι των συγκεκριμένων μηχανημάτων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. «Τα τελευταία δυο χρόνια και ενόψει της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την υποχρεωτική τοποθέτηση POS που προμηθεύει το τραπεζικό σύστημα οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες να τοποθετήσουν μηχανήματα από εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες δεν είναι τράπεζες. Κι αυτό με στόχο να αποφύγουν την δέσμευση των εισπράξεων από το δημόσιο», αναφέρουν. Παρά τις μαζικές αγορές των συγκεκριμένων μηχανημάτων από εμπορικές εταιρείες και επαγγελματίες, το ποσοστό σε σχέση με τις συνδέσεις POS που διατίθεται από το τραπεζικό σύστημα παραμένει μικρότερο. Ωστόσο, η μη πρόβλεψη του ακατάσχετου λογαριασμού στον νόμο οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε αυτή τη λύση προκειμένου να αποφύγουν την δέσμευση των εισπράξεων τους από την τσιμπίδα της εφορίας και των φορέων του δημοσίου.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΟ θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ