Εμπαιγμός! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς αλλά εγώ νιώθω ότι συστηματικά εμπαίζομαι από τον πρωθυπουργό.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ενώ «ακούω» ακόμη στα αυτιά μου την πρόσφατη διαβεβαίωση του ότι «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», που έκανε πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης κι ενώ τελικά συμφωνήθηκε ένα τέταρτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρα πήγε στο υπουργικό συμβούλιο κι είπε ότι … «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ λιτότητας»!

Αν αυτό δεν αποτελεί ορισμό του εμπαιγμού, τότε το σημαίνει εμπαιγμός;

Η νέα συμφωνία προβλέπει μέτρα λιτότητας 3,6 δις ευρώ για το 2019 και το 2020. Αυτά θα πάνε να ψηφίσουν στη Βουλή. Κι αυτά που θα ψηφίσουν έχουν κόστος για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και ειδικά για τα πιο αδύναμα για τα οποία υποτίθεται κόπτονται. . Η μεν μείωση του αφορολόγητου αλλά κι αυτή των συντάξεων αυτά τα τμήματα αγγίζουν κυρίως.

Δεν είναι λιτότητα και άφρων πολιτική η μείωση των συντάξεων 1,1 εκ. ανθρώπων, που το 2019 θα χάσουν από 50 μέχρι 350 ευρώ μηνιαίως;

Δεν θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε λιτότητα εξ αιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης  εδώ κι έναν χρόνο, όπως έπρεπε, όταν οι δανειστές ΔΕΝ ζητούσαν μέτρα 3.6 δις που προέκυψαν εξ αιτίας της ύφεσης που προέκυψε; Ύφεση που είχε αντίκτυπο, πλην της πραγματικής οικονομίας και στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία;

Κι ας μη μας λένε για το πλεόνασμα που προέκυψε, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι πραγματικό. Οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος δεν έχει πληρώσει δεκάδες δις που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα.

Γι αυτό μιλάω για εμπαιγμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διέγνωσε ή δεν θέλησε να «διαβάσει» την λανθασμένη του στρατηγική, έμπλεξε σε ένα φαύλο κύκλο δήθεν αέναης διαπραγμάτευσης και τελικά φόρτωσε τη λυπητερή στις πλάτες μας. Τα ίδια. Άλλωστε, δεν έκανε και το 2015; Εκείνο το θλιβερό καλοκαίρι;

Και τώρα, αντί να παραδεχτεί τα δεδομένα, επιμένει σε ψέματα και μας εμπαίζει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ειδικά εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που  δεν έχουν πολύ σχέση με την οικονομία, την πολιτική και αγνοούν βασικά πράγματα του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Κι όχι μόνο αυτά. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης των επώδυνων νέων μέτρων , προαναγγέλλει ότι θα φέρει στη Βουλή, με άλλο ξεχωριστό άρθρο τα… αντίμετρα! Με προφανή στόχο να εκθέσει την  αντιπολίτευση, που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα.

Εμπαιγμός και πάλι.

Δηλαδή, γιατί να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα δήθεν αντίμετρα; Αν τα ψηφίσει είναι σαν να αποδέχεται τα μέτρα.

Και για ποια αντίμετρα μιλάμε; Είναι κάποια «γλυκάδια» μόνο και μόνο για να «ταϊστεί» η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε ποιο είναι το ισχυρότερο αντίμετρο; Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκ. ευρώ.

Προσέξτε όμως: Για να ισχύσει αυτό θα πρέπει η οικονομία να μπορέσει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3.5% του ΑΕΠ. Δηλαδή περισσότερα από 6.5 δις ευρώ. Τα οποία για να δημιουργηθούν πρέπει να στεγνώσουμε στους φόρους.

Γι αυτό μιλάω, το ξαναλέω, για εμπαιγμό.

Για αυτό ισχυρίζομαι ότι τα μέτρα του 4ου μνημονίου τους, θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη παραπαίουσα οικονομία μας και θα είναι η οριστική σταύρωση για περισσότερο από 1 εκ. απόμαχους ανθρώπους….

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων του Σάββατου 6 Μαΐου 2017
Επόμενο άρθροΓαλλία-Ελλάδα: Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως θα ηγηθεί της «μάχης» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.