Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα θα μπορούν να ρυθμίζουν χρέη έως και 50.000 ευρώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεκινά την Πέμπτη 3 Αυγούστου και ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν σπεύσει σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία για να ετοιμάσουν τους φακέλους τους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες θα λειτουργήσει σε τρία στάδια:
*Στις 3 Αυγούστου οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα βρουν προσυμπληρωμένες τις οφειλές που έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
*Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταχωρηθούν στην πλατφόρμα καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικούς λογαριασμούς, καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, κλπ.
*Στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχει καταχωρημένη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η αναλυτική κατάσταση χρεών.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμάται ότι 400.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Υπολογίζεται, επίσης, ότι όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως το τέλος του έτους ενώ για μεγαλύτερες οφειλές θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ αναμένεται εντός της εβδομάδας να εκδοθεί
Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν τις ρυθμίσουν γρήγορα σε έως 120 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ποσά θα κουρεύονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και θα μπορεί να γίνεται η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ακόμη και μέσα σε μια ημέρα.
1) Τι γίνεται σε ότι αφορά τα νέα χρέη που δημιουργούνται μετά τις 31/12/2016
Οι οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές που έχουν δημιουργηθεί μετά τις 31/12/2016 δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Ωστόσο μπορούν να ενταχθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που «συνοδεύουν» μια οφειλή μέχρι της ημερομηνία της αίτησης για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
2) Εάν ένας επιχειρηματίας έχει καταθέσει στο εξωτερικό θα πρέπει να τις δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;
Ναι. Θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι καταθέσεις, ακόμη και αυτές που είναι σε τράπεζες του εξωτερικού. Εξάλλου, θα υπάρχει πρόσβαση από τον μηχανισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης που θέλει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
3) Δεν ισχύει πλέον το απόρρητο στις καταθέσεις;
Ο οφειλέτης θα συμπληρώνει μια εξουσιοδότηση αποδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο την άρση του απορρήτου έναντι όλων των πιστών του, οι οποίοι πλέον θα αποκτούν πλήρη εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης
4) Πότε ξεκινά η προστασία από τα αναγκαστικά μέτρα ;
Μόλις ο συντονιστής βεβαιώσει ότι η αίτηση είναι πλήρης ξεκινά η προστασία από τα αναγκαστικά μέτρα. Στη συνέχεια η ηλεκτρονική πλαρφόρμα «ειδοποιεί» όλους τους πιστωτές στους οποίους χρωστά ο ενδιαφερόμενος και τους ενημερώνει ότι έχει κάνει αίτηση για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ωστόσο οι πιστωτές δεν έχουν πρόσβαση σε όλον τον φάκελο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν τις συνολικές οφειλές του ενδιαφερόμενου και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός 5 ημερών εάν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τον οφειλέτη.
5) Πότε ξεκινά η διαδικασία διαπραγμάτευσης;
Αν το 50% των πιστωτών πει ναι ξεκινά στην ένταξη του στην διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη ξεκινά η διαδικασία. Αν πει όχι τελειώνει σε αυτό το σημείο η διαδικασία και για τον οφειλέτη όλα τα προηγούμενα είναι σαν μη γινόμενα.