Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από το 2008 την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.
Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που οφείλεται σε πολλαπλά και όχι πλήρως κατανοητά βιολογικά αίτια, η οποία παρεμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Η γενετική αυτή αναπηρία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών. Τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να διαφέρουν πολύ στη νοημοσύνη και στην ικανότητα ομιλίας, όλα όμως έχουν ουσιαστικές δυσκολίες στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους, γι’αυτό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία, τις κοινωνικές σχέσεις και την συμπεριφορά τους.
Ο Αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε οικογένεια, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή κοινωνική τάξη, και είναι τέσσερις φορές συχνότερος στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Αυτισμός δεν είναι μια σπάνια κατάσταση, αλλά ότι 1 στα 100 άτομα εμφανίζουν διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του Αυτισμού. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην Ελλάδα περίπου 100.000 άτομα πάσχουν από μια τέτοια διαταραχή. Σημειώνεται ότι η φροντίδα ενός ατόμου με αυτισμό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένεια, καθώς συχνά οδηγεί τα μέλη της σε περιορισμό των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εξάντληση, κατάθλιψη και σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Αυτισμός δεν θεραπεύεται, αλλά βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Η βελτίωση εξαρτάται από την σωστή, και όσο γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση και αξιολόγηση, από την σωστή και εξατομικευμένη διαβίου εκπαίδευση και ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση με κατάλληλους εκπαιδευτές, από τη σωστή φαρμακευτική παρέμβαση, όταν αυτή χρειάζεται, και από το βαθμό κατανόησης και αποδοχής του αυτιστικού ατόμου από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Αν δεν αντιμετωπιστεί με τέτοιους τρόπους, η κατάσταση των αυτιστικών ατόμων χειροτερεύει, κάνοντας προβληματική και συχνά αφόρητη τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους.
Λόγω της πολυπλοκότητάς του, ο Αυτισμός είναι μια από τις πιο δύσκολες μειονεκτικές καταστάσεις. Σύμφωνα με όλες τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συμβάσεις, τα άτομα με Αυτισμό έχουν την ίδια αξία και οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως άλλα άτομα, με ή χωρίς αναπηρία. Η έλλειψη παροχής κατάλληλης δια βίου εκπαίδευσης και μέριμνας, που επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους καθώς και την ανακούφιση των οικογενειών τους, συνιστά μορφή Διάκρισης εναντίον τους. Ο ΟΗΕ καλεί τα Κράτη Μέλη, με την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να πάρουν μέτρα στις 2 Απριλίου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα του Αυτισμού, σαν ένα πρώτο βήμα στην υιοθέτηση θετικών δράσεων και πρακτικών για την κατάργηση των διακρίσεων και την διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με Αυτισμό σε μια αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) και τα Παραρτήματά της, διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Στην Αθήνα η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Απριλίου 2011, στο Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22 και ώρα 9:00-14:30. Περιλαμβάνει χαιρετισμούς, ομιλίες από ειδικούς, αλλά και προβολή video και δρώμενα από παιδιά με αυτισμό, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα. Θα διατίθεται επίσης ενημερωτικό υλικό και βιβλία για τον Αυτισμό. Η εκδήλωση απευθύνεται, όχι μόνο σε γονείς και φορείς ή επαγγελματίες στο χώρο του Αυτισμού, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δείτε ένα βίντεο για τον αυτισμό:
Για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Παρίσης Θωμάς Καπέλος