10+1 διαπιστώσεις από τις ευρωεκλογές – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα εκλογικά δεδομένα κι οι διαπιστώσεις είναι πια σαφή:

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Διαπίστωση 1η: Ο Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε θέσει, σε σύγκριση με το 33%  των ευρωεκλογών του 2019. Η ΝΔ ηττήθηκε …. κερδίζοντας!

Διαπίστωση 2η: Ο Κασσελάκης βρέθηκε σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019. Και κάτω από όλους τους στόχους που έθετε κατά διαστήματα. Πότε έλεγε ότι θα είναι πρώτο κόμμα, πότε ότι θα έχει το «2» μπροστά από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πήρε τίποτα από την πτώση της ΝΔ, ενώ έχασε 2 από τους 6 ευρωβουλευτές που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπίστωση 3η: Ο Ανδρουλάκης  πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του κατά 5% συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά δεν κατάφερε να φέρει το ΠαΣοΚ στη δεύτερη θέση που είχε τεθεί ως στόχος.

Διαπίστωση 4η: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, με σημαντική διαφορά.

Διαπίστωση 5η: Πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η ακραία και γραφική Δεξιά.

Διαπίστωση 6η: Οι φύλαρχοι της ΝΔ «ψαλίδισαν» τον Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαθέτουν πολιτική ζωή. Πάντως, τα αποτελέσματα της ΝΔ σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ξεμπροστιάζουν κάποιους που θεωρούν ιδιοκτησία τους τη ΝΔ. Κι όποιος φύλαρχος δεν κατανοεί ότι ο Μητσοτάκης έκανε τη ΝΔ κυβέρνηση και την κρατά εκεί, ας εμφανιστεί στο φως για να περιφέρει τις απόψεις του και να ψηφιστεί…

Διαπίστωση 7η: Η θηριώδης αποχή, εκτός από σοβαρά μηνύματα προς στην κυβέρνηση –όπως είχε συμβεί και με τον Μπακογιάννη στην Αθήνα- οφείλεται στον αδιάφορο χαρακτήρα των ευρωεκλογών, στο γεγονός ότι δεν κινδύνευε από κάτι η διακυβέρνηση της χώρας και δεν υπήρξε διακύβευμα. Ενώ, δεν υπήρχαν άλλες εκλογές ταυτοχρόνως (π.χ. πολιτικές ή αυτοδιοικητικές) για να προσελκύσουν κόσμο στις κάλπες.

Διαπίστωση 8η: Η αντιπολίτευση με πολιτικό λόγο 60-70 ετών κι ακόμη πιο παλιό, δεν μπορεί να πείσει σοβαρά κοινά, ότι αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας.  Ο Ανδρουλάκης ακολουθεί ασθμαίνων  και δεν μπόρεσε πάλι να κάνει τη διαφορά. Ο δε Κασσελάκης έχει δημιουργήσει ένα απολιτίκ μόρφωμα που εκθέτει την Αριστερά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε δήθεν οπαδοί του από τον life style χώρο,  δεν σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους κι αν σηκώθηκαν …πήγαν για μπάνιο…

Διαπίστωση 9η:  Ο πουτινο=τραμμπισμός του Βελόπουλου προσέλκυσε ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους από εκείνους που προσέλκυσαν οι πωλήσεις των επιστολών Του Χριστού! Χώρια ότι σημαντικό ποσοστό είχε φυλαρχικά χαρακτηριστικά.

Διαπίστωση 10η: Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απολαμβάνει ιδιαίτερης αποδοχής και δημοφιλίας, είδε στις εκλογές να διαγράφονται συνθήκες επιστροφής του, αφού έχασε ο Κασσελάκης, έχασε η Νέα Αριστερά, ενώ έχασε κι ο Ανδρουλάκης που δεν έφερε το ΠαΣοΚ στη δεύτερη θέση. Άρα μέσω του …ιδρύματος που ετοιμάζει και της συχνής επικοινωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, μπορεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί σε θέση να πάρει τη ρεβάνς από τον Μητσοτάκη.

Διαπίστωση 11η:  Ο Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πρόεδρος Κεντροδεξιού κόμματος, με πέντε συνεχείς εκλογικές νίκες σε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Για αυτά και πολλά άλλα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε με περισσότερη ηρεμία από την ένταση μια εκλογικής βραδιάς.

Προηγούμενο άρθροΠαρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Επόμενο άρθροΗμαθία: Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Βέροια»