Φορομπηχτική και πάλι συμφωνία με τους εταίρους εις βάρος του λαού

karousis-dim
Γράφει ο Δημήτρης Καρούσης

Πολλοί κυριολεκτικά έτρεμαν στο άκουσμα και μόνο ότι μια συμφωνία με τους εταίρους φάνταζε πολύ απόμακρη έως ακατόρθωτη.

Να που όμως πάμε για συμφωνία και τι συμφωνία; Ουδεμία διαφορά με των υπόλοιπων κυβερνήσεων,  γιατί και αυτή έχει ως επίκεντρό της τον αδίστακτο φορομπηχτισμό  σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Η νέα και «βελτιωμένη» , για να αρέσει στους εταίρους μας, ελληνική πρόταση που διαρρέεται φαίνεται πως μπορεί να μην προβλέπει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά είναι μία άγρια φοροεπιδρομή, που προβλέπει μέτρα συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους επόμενους 17 μήνες. Και ω του θαύματος… Αυτή η πρόταση άρεσε στους κηδεμόνες μας και έτσι μπορούμε κατά τα άλλα να συνεχίσουμε τον ζοφερό και μακάριο ύπνο μας ήρεμα και αδιασάλευτα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση σχεδιάζει να έχει έσοδα 680 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2015 με αυξήσεις στους συντελεστής, ενώ από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεις και τις αυξήσεις εισφορών στους συνταξιούχους θα έχει έσοδα 665 εκατομμύρια ευρώ.

Τι περιείχε όμως αυτή την φορά η Ελληνική πρόταση και άρεσε στους κηδεμονικούς εταίρους μας;

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που διέρρευσε, θα αυξηθούν κατά 3,9% οι ασφαλιστικές εισφορές για να φέρουν έσοδα 800 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 12% σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ.

Από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει περίπου 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2016.

Η κυβέρνηση στην πρότασή της επιθυμεί να έχει έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φαίνεται πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς προβλέπει εξοικονόμηση στη δαπάνω για το 2015 κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση για το 2016 θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται επίσης αύξηση της συμμετοχής στα επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, περικοπή στις αμυντικές δαπάνες το 2016 κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα από τον τζόγο στο διαδίκτυο και αύξηση του φόρου πολυτελείας.

Τέλος, προβλέπεται αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων σε δαπάνες υγείας.

Εδώ συμβαίνει κάτι το παράδοξο για τους σχεδιαστές του φορομπηχτισμού που μάλλον κατά κακή συγκυρία ξέχασαν να συμπεριλάβουν  στις προτάσεις τους τα πιο αγαπημένα τους, δηλαδή το αυτοκίνητο και την κατοικία. Το είπαμε πολλές φορές, όταν στην Ελλάδα το κράτος χρειάζεται χρήματα εφορμά στο αυτοκίνητο και στην κατοικία. Μη μιας πιάνει ανησυχία όμως, τα αγαπημένα χαρακτηρίζονται ως αγαπημένα για να μην λησμονούνται. Που θα πάει θα κλικάρουν πάλι στα αγαπημένα οι ανεπάγγελτοι και ανίδρωτοι φορομπήχτες μας.

Στις υπαναχωρήσεις τις κυβέρνησής μας  περιλαμβάνονται νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, αλλά και η μείωση των υψηλότερων συντάξεων. Βέβαια υπάρχουν στην συμφωνία και τα ψιλά γράμματα τα οποία θα σας γίνουν γνωστά όταν καταφτάσουν στα χέρια σας τα ραβασάκια των οικονομικών υπηρεσιών μας.

Καλημέρα μας και περαστικά μας…

Προηγούμενο άρθροΔεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που εκτέθηκαν στη ζέστη
Επόμενο άρθροΤα ονόματα των αριστούχων μαθητών 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας και τα βραβεία!