Δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που εκτέθηκαν στη ζέστη

Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διενήργησε ερευνητικό πρόγραμμα όπου εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, και βάση των αποτελεσμάτων άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Βάση παλαιότερων ερευνών τα μέχρι σήμερα  χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή, παρόλα αυτά  οι ερευνητές σε αυτήν την τελευταία μελέτη παρακολούθησαν αυτά τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C (στη θερμοκρασία αυτή μπορεί να φτάσει το εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου).

Αν και η ακραία ζέστη είναι ένα παρατραβηγμένο  σενάριο, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εσωτερική θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί να φτάσει τους 55°C και να αγγίξει τους 77°C.

Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται  από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Ωστόσο, όταν θερμαίνεται είναι γνωστό ότι απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία εάν ο οργανισμός μας εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι το ότι οι χημικές αυτές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι πριν πιείτε από το ξεχασμένο μπουκάλι που έχετε αφήσει στο αυτοκίνητο σκεφτείτε το καλά…

Αυτό που συνιστούν  οι ερευνητές είναι ποτέ να μην καταναλώνουμε νερό που μπορεί να βρούμε ξεχασμένο στο αυτοκίνητό μας.

Προηγούμενο άρθροΤα ονόματα των αριστούχων μαθητών 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας και τα βραβεία!
Επόμενο άρθροΦορομπηχτική και πάλι συμφωνία με τους εταίρους εις βάρος του λαού