Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις για τους δύο χειριστές του F-16

Κηρύχθηκε σήμερα τριήμερο στρατιωτικό πένθος  στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι  τις 29 Ιανουαρίου, με αφορμή το δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, οι δύο χειριστές  του διθέσιου F-16.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Οι δύο άτυχοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και ακόμη 39 στελέχη της ΠΑ που αποτελούσαν το ελληνικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, επρόκειτο να παραμείνουν επί ισπανικού εδάφους επί περίπου ένα μήνα.

Eπιβεβαίωσε τους 2 νεκρούς του ΓΕΑ

Νεκροί εντοπίσθηκαν οι χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους F-16 που κατέπεσε και συνετρίβη χθες το απόγευμα, εντός της πίστας του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης.

panagiwtis-laskaris
Ο σμηναγός της ΠΑ Παναγιώτης Λάσκαρης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος έχασαν τη ζωή τους, ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας 31 ετών έγγαμος με ένα γιο και μια κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1128 εκ των οποίων οι 528 σε αεροσκάφη F-16.

athanasios-zagkas
Ο σμηναγός της ΠΑ Αθανάσιος Ζάγκας

Στην αεροπορική βάση έχει μεταβεί ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαίτση. Στην αεροπορική βάση βρίσκεται, επίσης, εξειδικευμένο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει τις ισπανικές Αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή λόγω της ύπαρξης τοξικών σύνθετων υλικών, στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

Το αεροσκάφος είχε αφιχθεί το Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει 4056 ώρες πτήσεως. Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας ( Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου .

Για τον σκοπό αυτό έχουν μετασταθμεύσει στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

 

Προηγούμενο άρθροΚυβέρνηση με τέσσερα Γίγα – Υπουργεία και έξι ως έχουν
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης