Το πολύ ποτό στα 50 «καταστρέφει τη μνήμη»

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους 50άρηδες μπορεί να υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

drinks-59a

 

Μελετώντας 6.542 άνδρες και γυναίκες, οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη επιβεβαίωσαν πως το πολύ αλκοόλ πλήττει τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής» (AJGP), εξέτασαν για πρώτη φορά το 1992 τις νοητικές λειτουργίες των εθελοντών τους, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1931 και 1941. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα: * Τους είχαν άλλοι ασκήσει αρνητική κριτική για το ποτό που κατανάλωναν και τη συμπεριφορά τους εξαιτίας του; * Αισθάνθηκαν ποτέ ενοχές ή άσχημα επειδή έπιναν; * Ήπιαν ποτέ αλκοόλ το πρωί για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους ή για να ξεπεράσουν τα παρεπόμενα της μέθης; Όσοι απάντησαν καταφατικά σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, θεωρήθηκε ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Από το 1996 μέχρι και το 2010, ο έλεγχος επαναλαμβανόταν δύο φορές τον χρόνο. Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές είχαν επίμονα πρόβλημα με το αλκοόλ στη μέση ηλικία, είχαν 2,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν πια από σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους. «Ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικώς βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά για την μελλοντική υγεία του σημασία δεν έχει μόνο πόσο πίνει κάποιος αλλά και πως τον επηρεάζει αυτή η ποσότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαιν Λανγκ, λέκτορας Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Και συνέστησε να μην υπερβαίνουν οι άντρες τα 2-3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 1-2, εάν θέλουν να διατηρήσουν υγιή τη μνήμη τους καθώς μεγαλώνουν.

Προηγούμενο άρθροΤεστ αίματος ανιχνεύει όλους τους καρκίνους
Επόμενο άρθροΣκύλος λιποθύμησε από την χαρά του όταν ένα μέλος της οικογένειας επέστρεψε μετά από δύο χρόνια (Video)