Το περίπτερο στη Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα ήθη και τα έθιμα μας για πάνω από μια εκατονταετία.
Με το πέρασμα των χρόνων τα περίπτερα έγιναν θεσμός. Ένας θεσμός που συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, «φωτίζοντας» του δρόμους της πόλης, και του χωριού σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Ένας πραγματικός και ξεχωριστός ΦΑΡΟΣ. Η λέξη «περίπτερο» υπάρχει από την αρχαιότητα, ως επιθετικός προσδιορισμός. Συγκεκριμένα, ο ναός που περιβαλλόταν από κίονες σε όλες του τις πλευρές ονομαζόταν «περίπτερος ναός».
Και ποιος δε σταμάτησε σε κάποιο περίπτερο για να πάρει πληροφορίες για κάτι που έψαχνε; Τις περισσότερες φορές εύρισκε απάντηση μαζί με οδηγίες στο ερώτημά του! Αυτό το κομμάτι της Ελλάδας όπως και τόσα άλλα μπήκε στο στόχαστρο των ξελιγωμένων δανειστών οι οποίοι το έθεσαν ως προαπαιτούμενο στο μνημόνιο.
Το ταπεινό περίπτερο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων, θα πάψει να υπάρχει σταδιακά επειδή οι άδειες δεν θα μεταβιβάζονται πλέον στους κληρονόμους.
Τα περίπτερα πρωτοεμφανίστηκαν το 1897 μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο για να βοηθηθούν οι τραυματίες πολέμου να εργαστούν για προς το ζην. Το πρώτο περίπτερο στην Αθήνα άνοιξε τον Οκτώβριο του 1911 στην οδό Πανεπιστημίου, δηλαδή πριν από 114 χρόνια.
Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.
Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών».
Το περίπτερο αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για την Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Με σημαντική συνεισφορά σε τομείς-κλειδιά της εγχώριας οικονομίας, όπως η ποσοστιαία συμμετοχή του στο ΑΕΠ, η κάλυψη θέσεων εργασίας ακόμη και σε συμπληρωματικούς, με τον κλάδο τομείς, είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που η Πολιτεία πρέπει να προσέξει σημαντικά και με ποικίλους τρόπους.
Τα έσοδα των περιπτέρων κατανέμονται ως εξής: Το 50% των εσόδων τους προέρχονται από τσιγάρα, τα οποία έχουν περιθώριο κέρδους 4-8% ενώ ακολουθούν οι εφημερίδες και τα περιοδικά με μερίδιο αγοράς 20% και περιθώριο κέρδους 6%. Σε συνέχεια ακολουθούν τα ζαχαρώδη, τα σνακ και τα αναψυκτικά με μερίδιο αγοράς 20% με περιθώριο κέρδους 20%.
Και επειδή οι εκβιαστές της Βόρειας Ευρώπης το παραξήλωσαν, είναι καιρός να εισπράξουν και μερικά ΟΧΙ που να είναι ΟΧΙ. Με ασυγκράτητη μανία προσπαθούν να εξαφανίσουν ότι σχετίζεται με την Ελλάδα και βρίσκοντας αφορμή από το χρέος της χώρας μας εφαρμόζουν ένα σχέδιο που χρόνια πριν απεργάζονταν τα σκοτεινά κέντρα τους.