Πως το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους

 Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς την επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι μπορεί να είναι η λύση.

Το μέλι είναι μια εξαιρετική ολοκληρωμένη τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, παρέχοντας τη γλυκύτητα που θέλετε με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Εκτός από τις θρεπτικές ουσίες, το μέλι σας παρέχει επίσης τη γρήγορη ενέργεια που χρειάζεστε για να ασκήστε παραπάνω και για περισσότερο χρόνο, οπότε βοηθά να κάψετε λίπος και να αρχίσετε να

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

χάνετε τα κιλά.

Οφέλη του μελιού για την απώλεια βάρους

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφίμων μπορεί να είναι μια ένδειξη του πόσο καλό θα μπορούσε να είναι τα τρόφιμα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη πάνω από 55 θεωρούνται ότι είναι κακά για την απώλεια βάρους δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τα πραγματικά επίπεδα σακχάρου και δημιουργούν περισσότερη πείνα. Το μέλι έχει μια βαθμολογία ΓΔ της τάξεως του 55, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια καλή πηγή γρήγορης ενέργειας – αλλά μόνο αν πρόκειται να κάψετε τις θερμίδες γρήγορα.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι εξαντλείται η ενέργειά τους κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται από απλά σάκχαρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό για άμεση ενέργεια, το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέλι για να βοηθήσει να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση σε εκείνες τις στιγμές που έχετε ξεμείνει.

Οι θερμίδες στην επιτραπέζια ζάχαρη συχνά αποκαλούνται «κενές θερμίδες», επειδή δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά στη ζάχαρη. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προσφέρει τη γλυκύτητα που ποθείτε και μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Meli-a1

4 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μέλι για απώλεια βάρους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε το μέλι στη διατροφή σας για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

  1. Μέλι και ζεστό νερό

Κάθε μέρα, ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πιείτε το μίγμα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη αυτής της μικρής ποσότητας μελιού κάθε μέρα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μετακινήσετε το σωματικό λίπος από το χώρο αποθήκευσης προς στο σώμα σας ώστε να είναι διαθέσιμο για να καίγεται για την ενέργεια. Καθώς το λίπος καίγεται για την ενέργεια, δεν θα αποθηκεύεται πλέον στο σώμα σας, ως επιπλέον βάρος.

  1. Μέλι και Χυμός Λεμονιού

Για μια επιπλέον ώθηση, δοκιμάστε να αναμείξετε μια κουταλιά χυμού λεμονιού μέσα στο μείγμα από μέλι και ζεστό νερό. Η επιπλέον βιταμίνη C που θα λάβετε θα ενεργεί ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και θα ενεργήσει για να αυξήσει το μεταβολισμό των μετακινούμενων λιπών, ταυτόχρονα αυξάνοντας τη λειτουργία του ήπατος σας.

  1. Μέλι και κανέλα

Αντί για χυμό λεμονιού, δοκιμάστε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας κανέλα με το μέλι σας και το ζεστό νερό. Πίνετε αυτό το μείγμα, πριν από οτιδήποτε φαγητό το πρωί για να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης στο σώμα σας. Η κανέλα φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα ορού γλυκόζης στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα πρέπει να στραφεί προς τα αποθέματα λίπους για ενέργεια αντί προς την ζάχαρη. Το αποτέλεσμα θα είναι η καύση του λίπους και η απώλεια βάρους.

meli1

  1. Σπιτικά Ενεργειακά ποτά Μελιού

Δεδομένης της διαμάχης για την υγιεινή των ενεργειακών ποτών που αγοράζονται στα καταστήματα, είναι καλό να ξέρετε ότι μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας ενεργειακά ποτά με μέλι, που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια και να χάσετε βάρος, χωρίς να έχουν τις αρνητικές παρενέργειες των ποτών, τα οποία είναι γεμάτα καφεΐνη.

Ξεκινήστε με ένα τρίτο του φλιτζανιού με τον αγαπημένο σας χυμό χωρίς ζάχαρη – το γκρέιπφρουτ, το ρόδι ή οι χυμοί μούρων είναι τέλειοι. Αναμείξτε τον σε ένα τρίτο φλιτζανιού ωμού μελιού και 6 φλιτζάνια νερό. Αν πρόκειται να ιδρώνετε πολύ κατά την διάρκεια της άσκησης, ρίξτε μια μικρή ποσότητα αλατιού. Αναμείξτε το παρασκεύασμα και αποθηκεύστε το στο ψυγείο σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια.

Αν προτιμάτε την γεύση του τσαγιού από τον χυμό απλά αντικαταστήστε με το αγαπημένο σας τσάι στην θέση του χυμού. Βουτήξτε το τσάι σε 6 κούπες νερού και μετά αναμείξτε το με το μέλι. Ξανά, αποθηκεύστε στο ψυγείο σε μπουκάλια μέχρι να θελήσετε να καταναλώσετε το ποτό.

images8

Συμβουλές

Εάν φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν να κοιμηθείτε μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας κατά την διάρκεια της νύχτας – καίγοντας θερμίδες λίπους ενώ κοιμάστε. Το μέλι επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα μειώνοντας τις επιβλαβείς ορμόνες άγχους στο σώμα σας.

Προσπαθήστε να τρώτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε την διαδικασία της πέψης σας και να ενεργοποιήσει την απώλεια βάρους.

Κάθε φορά που κανονικά θα πηγαίνατε να πάρετε την ζάχαρη, προσπαθήστε να πιάσετε το μέλι. Ενώ προσθέτετε ακόμη θερμίδες στα δημητριακά σας, στα γλυκά ή σε άλλα τρόφιμα, θα προσθέτετε επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες αντί για κενές θερμίδες.

Προφυλάξεις

Να θυμάστε ότι το μέλι περιέχει θερμίδες, έτσι είναι σημαντικό να ελέγχετε την ποσότητα του μελιού που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Ένα ωφέλιμο διατροφικό προϊόν να λειτουργήσει αντίστροφα από το επιθυμητό!

Εάν δημιουργείτε ένα ζεστό ρόφημα με μέλι, να είστε σίγουροι ότι δεν πρέπει να βράσετε το μέλι. Η υπερβολική ζέστη θα διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το μέλι τόσο καλό για σας.

Όπως και με οποιαδήποτε δίαιτα, δεν θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κανονικά θρεπτικά τρόφιμα όταν χρησιμοποιείτε το μέλι για να χάσετε βάρος. Εάν σταματήσετε να έχετε  μια καλή διατροφή, όλο το μέλι του κόσμο δεν θα σας βοηθήσει όπως θα θέλατε…

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΟΧΗ – Επικίνδυνα ζυμαρικά για την υγεία: Αποσύρεται παρτίδα γνωστών ζυμαρικών.
Επόμενο άρθροΑνεπανάληπτη εφαρμογή: Λύνει την ίδια στιγμή προβλήματα Μαθηματικών με τη χρήση κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου [Βίντεο]