Το βάψιμο των κόκκινων αυγών και πως προέκυψε αυτό το έθιμο.

Η παράδοση  λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή και η Παρθένος Μαρία, ακούμπησαν  ένα καλάθι με αυγά στη βάση του Σταυρού που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα με το αίμα Του.

Τα κόκκινα αυγά με το αίμα Του Χριστού  τα πήρε η Μαρία  Μαγδαληνή και τα μοίρασε στους  πιστούς , όπου αυτός που το έδινε έλεγε “Χριστός Ανέστη” και αυτός που το έπαιρνε έλεγε “Αληθώς Ανέστη”.

Μια άλλη ερμηνεία που δίνεται συχνά, υποστηρίζει  ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Υπάρχουν βέβαια πολλές εξηγήσεις  για το βάψιμο των κόκκινων αυγών, αλλά η πιο αποδεκτή από όλες  είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών

Αυτό το έθιμο μας ήρθε από την  Βόρειο Αγγλία όπου εκεί παιζόταν σαν παιχνίδι. Αυτός που το αυγό του μετά τα τσουγκρίσματα δεν θα έσπαζε ήταν και ο νικητής.  Στην πατρίδα μας  το πρώτο αυγό που βάφεται αφιερώνεται στην Παναγία και δεν το τσουγκρίζουμε.

Το αυγό της Παναγίας πολλές νοικοκυρές το βάζουν στο εικονοστάσι  για όλο τον χρόνο και ισχυρίζονται πως δεν καταστρέφεται.  Είδα νοικοκυρές σε χαλαζόπτωση να σπάνε αυτό το αυγό για να σταματήσει το χαλάζι. Αν όμως δεν το χρησιμοποιήσουν Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το βάζουν  στα χωράφια τους για να έχουν καλές σοδειές.

Προηγούμενο άρθροΣ. Παπαδόπουλος:«Καμία σχέση με την CORAL GAS η έκρηξη της φιάλης..»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Βορ. Ελλάδος