Τι χρηματικά ποσά θα χάσουν οι Ευρωπαίοι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Αναλυτικούς πίνακες που δείχνουν πόσα θα χάσει κάθε χώρα σε περίπτωση που η Αθήνα αθετήσει τις πληρωμές της προς τους πιστωτές παρουσιάζει η εφημερίδα, Guardian.

Όπως γράφει σε άρθρο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος: Πόσα μπορεί να χάσουν οι πιστωτές», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα χρεοκοπήσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρότι η εφημερίδα τονίζει ότι αν δεν πληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό δε σημαίνει αυτόματα και έξοδος από το ευρώ, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει ένα κολοσσιαίο χρέος που ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 175%.

Στο τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί πιστωτές της χώρας μας κατείχαν πάνω από το 75% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι χώρες αυτές, εξηγεί η εφημερίδα Guardian, είναι εκτεθειμένες σε διμερή δάνεια με την Ελλάδα, αλλά και στην παροχή βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, EFSF. Η έκθεση αυτή αγγίζει τα 195 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 61,5% του ελληνικού χρέους.

Όμως οι χώρες της ευρωζώνης είναι εκτεθειμένες στη χώρα μας και με έμμεσο τρόπο λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο η Ελλάδα χρωστά 28 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα και μέσω του ELA, του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας για τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σύνολο της συνολικής έκθεσης, σύμφωνα με την Barclays, ανέρχεται στο 3,3% της ευρωζώνης.

Όπως φαίνεται και από τους πίνακες που έχετε παρακάτω, η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Και το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες τους.

pinak1 pinak2

newsbeast.gr
Προηγούμενο άρθροΟλόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του «Α.Σ. ΑΘΛΟΣ» (Βίντεο- φωτογραφίες)
Επόμενο άρθροΓερμανικό περιοδικό Der Spiegel:Η λέξη «Σεισμός» ο υπέρτιτλός του με επίκεντρο την Ακρόπολη…