Τι θα πληρώσουμε…σε 273 λέξεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Οχτώ ημέρες έμειναν πριν την εφαρμογή των πρώτων έμμεσων φόρων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή. Από την 1η Ιουνίου προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα θα πωλούνται ακριβότερα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς,  η ετήσια επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα φτάνει τα 25 ευρώ.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας – Δημοσιογράφος στην REALnews

Από την 1η  Ιούνιου, επίσης, καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 9 νησιά, όπως η Σύρος, η Θάσος, η Ανδρος, η Τήνος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Σκύρος, η Αλόννησος και η Σίφνος. Μάλιστα, όπως επισημαίνει Κώστας Πρέκας, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Σύρου, οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών θα επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στην αγορά του νησιού.

Επίσης σε 9 ημέρες επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης και ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 4% για Ι.Χ. αξίας έως 14.000 ευρώ και να φθάνουν το 24% για Ι.Χ. αξίας από 20.000 έως 25.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα κάθε λίτρο να πωλείται πιο ακριβό κατά 6 λεπτά του ευρώ ενώ από τις αρχές του 2017 αυξάνεται κατά 4 λεπτά η τιμή της βενζίνης, 8 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης και 12 λεπτά το υγραέριο κίνησης. Επίσης ακριβότερα από 50 λεπτά έως 1 ευρώ θα πωλούνται τα τσιγάρα, 15% έως 30% ο καφές και 10 λεπτά του ευρώ κάθε ml υγρού για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η κυβέρνηση επιβάλλοντας εξοντωτικούς φόρους δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα προσδοκώμενα έσοδα, αφού θα μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕΕ-Eurogroup: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος μετά τη λήξη του Eurogroup
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Τετάρτης 25 Μαΐου 2016
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ