Τι δεν πρέπει να φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε για να έχετε γλυκό ύπνο

Πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε κάπως υπερβολικά ή τρόφιμα που δεν πρέπει πριν πέσουν για ύπνο. Αυτή η ενέργεια εκτός του ότι είναι βλαβερή για την υγεία, από την άλλη πλευρά επιφέρει διάφορες διαταραχές στον ύπνο.

Καλό είναι να μην τρώτε τίποτα τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείτε. Αν όμως φάτε κάτι  θα πρέπει να είναι κάτι λιτό και ελαφρύ για να μπορέσετε να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Τα παρακάτω τρόφιμα καλό είναι να τα αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο:

aa3-gliko

Γλυκά

Αν καταναλώσετε γλυκά πριν τον ύπνο τότε μην περιμένετε ό ύπνος σας να είναι αδιατάρακτος. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου διεγείρουν τους νευρώνες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα και σύμφωνα πάντα με έρευνες, να βλέπετε εφιάλτες στον ύπνο σας. Φανταστείτε τώρα να βλέπετε στο όνειρό σας τον γείτονά σας να σας κυνηγάει μ΄ ένα τσεκούρι… Πετάγεστε ή δεν πετάγεστε ιδρωμένοι από την αγκαλιά του Μορφέα;

aa8-lahanika

Λαχανικά

Πολλοί νομίζουν ότι αν φάνε λαχανικά πριν πέσουν για ύπνο δεν θα υποφέρουν καθόλου, επειδή τα λαχανικά θεωρούνται ελαφριά τροφή. Αντιθέτως όμως η κατανάλωση λαχανικών πριν τον ύπνο δεν θα ήταν καθόλου ωφέλιμη  ενέργεια, επειδή τα λαχανικά έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών οι οποίες κινούνται πολύ αργά στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υποφέρετε από δυσπεψία και φουσκώματα.

aa7-kokino-kreas

Κόκκινα κρέατα

Όσοι τρώνε κόκκινο κρέας λίγο πριν κοιμηθούν θα έχουν διαπιστώσει ότι έχουν έναν ταραγμένο ύπνο. Το κρέας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να το αφομοιώσει ο οργανισμός με αποτέλεσμα να στριφογυρίζεται συνεχώς στο κρεβάτι σας.

aa1chips

Τσιπς, γαριδάκια  και άλλα σνακς

Πολλοί έχουν την συνήθεια λίγο πριν πέσουν για ύπνο και για να κόψουν την λιγουρίτσα τους, ανοίγουν το ντουλάπι τους και παίρνουν ένα σακουλάκι τσιπς, γαριδάκια  ή διάφορα άλλα σνακς. Το πρόβλημα με τα ανωτέρω επεξεργασμένα είδη  είναι ότι περιέχουν σε υψηλές δόσεις όξινο γλουταμινικό νάτριο, το οποίο σίγουρα θα διαταράξει τον βραδινό σας ύπνο.

aa2-makaronia

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά για μεσημεριανό είναι μια πολύ καλή τροφή που δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό σας. Αν όμως τα καταναλώσετε λίγο πριν κοιμηθείτε τότε αυτοί οι υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε λίπος αυξάνοντας το σωματικό σας βάρος την ώρα που θα κοιμάστε.

aa5-pagoto

Παγωτά

Τα παγωτά είναι γεμάτα από λίπος και ζάχαρη που αν κάνετε το λάθος και τα καταναλώσετε πριν τον ύπνο, τότε την επομένη θα δείτε να αυξάνεται το σωματικό σας βάρος.

aa4-pitsa

Πίτσες

Ένα κομμάτι πίτσα πριν από τον ύπνο εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να προκαλέσει και καούρες στο στομάχι κατά την διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε πολλές φορές εξαιτίας των πεπτικών ενοχλήσεων.

aa6-sokolata

Σοκολάτες

Μια σοκολάτα πριν τον ύπνο είναι σα να πίνετε ένα φλυτζάνι καφέ. Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η οποία δεν θα σας αφήσει να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

aa9-poto

Ποτά με αλκοόλ

Πολλοί πιστεύουν ότι αν πιούνε ένα ποτό θα έχουν καλύτερο ύπνο. Αυτό είναι μια λανθασμένη άποψη, επειδή το αλκοόλ τις περισσότερες φορές δημιουργεί υπερένταση, ενώ από την άλλη το πρωινό ξύπνημα θα έχει θολούρες και ζαλούρες.

Γενικά

Καλό είναι δύο ώρες πριν τον ύπνο να μην τρώμε τίποτα. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει μόνιμη συνήθεια. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε καλό ύπνο και δεν θα προσθέτουμε σωματικό βάρος. Όλα είναι ζητήματα θέλησης και πειθαρχίας. Μια προσπάθεια δε βλάπτει…

 

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα ΓΑΣ Αλεξάνδρεια βόλεϊ
Επόμενο άρθροΑντώνης Λιάκος: Προς κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε πολλές σχολές