Αντώνης Λιάκος: Προς κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε πολλές σχολές

Προτείνεται η κατάργηση των Πανελλαδικών σε δεκάδες σχολές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία  Αντώνης Λιάκος προτείνει ένα νέο μοντέλο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα αντικαταστήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Liakos2
Ο κ. Αντώνης Λιάκος

Μιλώντας στο ραδιόφωνο στο «Κόκκινο», ο κ. Λιάκος μεταξύ άλλων είπε: «Δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά». Και συνέχισε: «Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι’ αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του απολυτηρίου, ενώ το υπουργείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα καθορίζουν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για σχολές υψηλής ζήτησης»,  το οποίο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα με χαμηλή ζήτηση, αλλά και σε όσα έχουν κάθε χρόνο κενές θέσεις.

Συγκεκριμένα  αναφέρθηκε σε: α) μελέτη περιβάλλοντος, σώματος και θετικές, φυσικομαθηματικές σπουδές,  β) ανθρωπιστική, φιλοσοφική, ιστορική παιδεία, και γ) στην τέχνη, στον πολιτισμό.

Αναφερόμενος στο Λύκειο, τόνισε: «Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Παράλληλα με τα προαναφερόμενα,  με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ιδρύεται για πρώτη φορά Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων» και με διεθνή ονομασία National Exams Organisation, με αντικειμενικό σκοπό  τη σύσταση επίσημου φορέα για τις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Προηγούμενο άρθροΤι δεν πρέπει να φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε για να έχετε γλυκό ύπνο
Επόμενο άρθροΟΓΑ: Ενημέρωση των ασφαλισμένων για ιατρικά θέματα στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ