Τα κόκκινα δάνεια και οι καταθέσεις στο εξωτερικό – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων είναι δυο ειδών.

Είναι αυτά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της κρίσης.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όμως είναι κι αυτά που μπορούσαν να εξυπηρετηθούν αλλά κάποιοι μπαταχτσήδες τα έκαναν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δηλαδή, κανονικό πλιάτσικο.

Το 2009, όταν άρχισαν να «σκάνε» τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τόλμησε να ξεκινήσει έρευνες. Ήταν σαφές ότι φοβόταν… τους σκελετούς που θα έβγαιναν από τα ντουλάπια. Κι ας ήταν ολοφάνερο ότι κάποιοι είχαν παντελονιάσει τα δάνεια και αντί να τα ρίξουν στις επιχειρήσεις τα έκαναν καταθέσεις στο εξωτερικό. Κι ας ήταν ολοφάνερο ότι είχαμε να κάνουμε με σκάνδαλο μεγατόνων. Κι ας αναγκάστηκε μετά η ελληνική κοινωνία να συμπληρώσει αυτά τα χρήματα μέσω των …. ανακεφαλαιοποιήσεων.

Υπό αυτή την έννοια, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η πρωτοβουλία του Οικονομικού Εισαγγελέα να ερευνήσει τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς βασικών μετόχων του στο εξωτερικό.

Να βρεθούν οι αλητήριοι και να τιμωρηθούν πραγματικά. Όχι με φυλακίσεις και άλλα τέτοια. Αλλά με δέσμευση όλων των καταθέσεων τους.

Όχι μόνο επειδή έκαναν ότι έκαναν, αλλά κι επειδή με όσα έκαναν δίνουν λαβές για τη κατασυκοφάντηση της επιχειρηματικότητας.

Είναι σαφές. Όποια κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία, αν δεν επιστρέψουν τα χρήματα των δανείων που εκλάπησαν και έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη.

Όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχει γίνει λεηλασία, δεν γίνεται να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως.

Όταν η Ελλάδα έκανε συνεχή ρεκόρ τουρισμού, δεν μπορεί να υπάρχουν ξενοδοχεία με απόλυτη πληρότητα που ταυτοχρόνως να εμφανίζουν ζημιές.

Όταν τα αυτοκίνητα αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, δεν μπορεί κάποιοι μεγαλέμποροι να εμφάνιζαν ζημιές.

Όταν οι ηλεκτρικές συσκευές αγοράζονταν σαν καραμέλες, δεν μπορεί κάποιες εταιρείες να έπαιρναν δάνεια και μετά να άφηναν απλήρωτους εργαζόμενους και να «βαράνε» κανόνια.

Τονίζω και πάλι ότι είναι ιδιαιτέρως παρήγορη η παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα και η έρευνα που ξεκινά.

Αρκεί να μη του θέσουν εμπόδια.

Εκείνοι – μικρή χώρα είμαστε και γνωριζόμαστε- που έτρεξαν ως αγέλη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν οσμίστηκαν το ρεύμα…

Κι ελπίζουμε να του δοθούν τα «εργαλεία» για να κάνει την έρευνά του απρόσκοπτα.

Ξέρετε, υπαλλήλους, πόρους κλπ κλπ….

Προηγούμενο άρθροΣυμβουλές του ΚΕΠΚΑ για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων κατά τους θερινούς μήνες
Επόμενο άρθροΛουτρός: Εορταστική εκδήλωση για την Αγ. Κυριακή, το Σάββατο 2 Ιουλίου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.