Ταξιδεύοντας τα παιδιά στο σύμπαν με τη ΝΑSA

Το ενδιαφέρον των παιδιών για το σύμπαν ξεκινάει από τη στιγμή που θα σηκώσουν τα μάτια τους στον έναστρο ουρανό. Εκείνο το πρώτο δευτερόλεπτο που θα εκφράσουν την πρώτη τους απορία, το ταξίδι της φαντασίας τους  για την εξερεύνηση του διαστήματος ξεκινά  και εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι είναι όλα αυτά που βλέπουν στο σκοτάδι.

bas-mirts2
Γράφει η εκπαιδευτικός Βασιλική Μηρτσέκη

Στα εννιά τους αγοράζουμε στα παιδιά μας το κλασικό πια «Από τη Γη στη Σελήνη» του Βερν ή κάποια από τα νεότερα όπως «Ταξίδια στο διάστημα», «Ο Σοφούλης, ο Ψαλιδούλης και η απόδραση στο διάστημα», ή «Τον μικρό Πρίγκιπα», που ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και γνωρίζει διάφορους χαρακτήρες ανθρώπων. Μα αυτό δεν φτάνει για τα παιδιά, που το διάστημα πλέον τα μαγεύει. Μετά τα δέκα,  το ενδιαφέρον των παιδιών για τον φυσικό κόσμο και το σύμπαν αρχίζει και γίνεται πιο έντονο. Μπαίνουν η Φυσική και η Γεωγραφία ως γνωστικά αντικείμενα και κεντρίζουν τη φαντασία τους ακόμα πιο πολύ. Γαλαξίες, πλανητικά συστήματα, αστέρια, ήλιος πλανήτες, ατμόσφαιρα, τεκτονικές πλάκες, σεισμοί, ηφαίστεια,  φως,  ήχος, ηλεκτρισμός, ενέργεια, μόρια, άτομο, πυρήνας, ηλεκτρόνιο quark, αλλά και ένα σύμπαν που διαστέλλεται συνεχώς, γίνονται πόλος έλξης. Μια λέξη να πεις σχετικά με το μικρόκοσμο και το μεγάκοσμο και οι ερωτήσεις ξεκινούν..

Πολλές φορές καθώς δεν έχουμε τις γνώσεις -και είναι σίγουρα αδύνατο να τα ξέρουμε όλα- άθελά μας «κόβουμε τα φτερά» των παιδιών. Μα δεν πρέπει! Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο  να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους. Το σύμπαν είναι αυτό που μας περιβάλλει. Ο μικρόκοσμος που αγνοούν συνθέτει τον δικό τους κόσμο αυτόν που αγγίζουν, γεύονται, βλέπουν, αλλά και ότι βρίσκεται έξω από τον πλανήτη μας είναι αυτό που διατηρεί την αρμονία και την ύπαρξη της ζωής..Το σύμπαν είναι ανήσυχο, διαστέλλεται, κάνει θόρυβο. Απλά ο ήχος δεν φτάνει σε εμάς..Συμβαίνει όμως το αντίθετο με το φως των αστεριών που τα μάτια μας βλέπουν..Και όμως το αστέρι αυτό μπορεί να έχει ήδη πεθάνει..Να μην υπάρχει. Απλά εμείς μπορούμε να  βλέπουμε το φως του. Και αυτή η αντίθεση, αυτά τα μικρά μυστικά, μαγεύουν τα παιδιά και θέλουν να μάθουν περισσότερα..

Το να δίνουμε στα παιδιά μας τη βοήθεια να ανακαλύπτουν τον κόσμο τους είναι υπέροχο..

Η NASA έχει δημιουργήσει για αυτό το σκοπό, το NASA Kids Club και τα παιδιά από 11 ετών και επάνω με τη δική σας βοήθεια,  καθώς το υλικό είναι στα αγγλικά (για όσα παιδιά γνωρίζουν αγγλικά είναι μια καλή εξάσκηση), μπορούν να παίξουν διάφορα παιχνίδια που έχουν σχέση με το σύμπαν.

g299_w11Στη σελίδα επίσης της NASA, NASA VIDEO GALLERY οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά από τα video στην τάξη τους ή απλά να υποδείξουν στα παιδιά να παρακολουθήσουν μερικά από αυτά στο σπίτι.. Πολλές φορές η γλώσσα δεν χρειάζεται. Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Επίσης υπάρχει και η σελίδα του τηλεσκοπίου της ΝASA, Chandra X-ray observatory (είναι ένα τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τις ακτίνες Χ από κάθε «καυτό σημείο» του σύμπαντος όπως αστέρια που έχουν εκραγεί, υλικά που κινούνται γύρω από μαύρες τρύπες, γαλαξίες κλπ). Στην ιστοσελίδα του τηλεσκοπίου υπάρχει μία σελίδα που ονομάζεται SPACE SCOOP και στην οποία αναρτούνται μικρά βίντεο και εικόνες για παιδιά(στην αγγλική γλώσσα) για το σύμπαν και με απλές εξηγήσεις γίνεται προσπάθεια να δοθεί η γνώση στα παιδιά μέσω αναπαραστάσεων που ήδη γνωρίζουν. Πχ για τη φωτογραφία που έχω παραθέσει, ονομάζει αυτό που παρουσιάζεται στη εικόνα ως «Μάτι του Σάουρον» από την ταινία ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών που ήταν και ο τελικός προορισμός του Frodo, ενώ παραθέτει την πληροφορία παρακάτω ότι είναι τα υπολείμματα ενός αστεριού που έχει εκραγεί και εξηγεί πως αυτή η έκρηξη ονομάζεται «έκρηξη σουπερνόβα». Στη συνέχεια δίνονται  πληροφορίες για τις εκρήξεις, το είδος τους κλπ.

Για όσα παιδιά λοιπόν ο ουρανός είναι κάτι που τα έλκει  και τον παρατηρούν, πιθανόν ισχύει για τα παιδιά  αυτά αυτό που είπε ο  Αϊνστάιν για τους επιστήμονες: «το σύμπαν είναι ένα τεράστιο ταχυδακτυλουργικό κόλπο και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πως το κάνει αυτό που κάνει». Απλά δείξτε τους τις σελίδες και αφήστε τα να περιπλανηθούν στο άγνωστο υπέροχο  Σύμπαν ..και που ξέρετε; Το μέλλον του παιδιού που έχετε απέναντί σας ίσως είναι κάποτε να ταξιδεύει στα αστέρια..

Προηγούμενο άρθροΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εκλογή Προέδρου – Δείτε τα εκλογικά κέντρα Ημαθίας
Επόμενο άρθροΗ Περιφέρεια Κ.Μ. θέλει νέο αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια