Τέλος οι επιστροφές φόρων! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα, που ενεργοποιεί όλους τους νόμους που διαθέτει προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Έτσι, λοιπόν μόνο στην οθόνη του υπολογιστή τους θα δουν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που εκτιμάται ότι θα έχουν επιστροφή από την εφορία αφού πριν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς, η εφορία θα φροντίσει να τα «συμψηφίσει» με τον ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος από τον Αύγουστο.

Έτσι τουλάχιστον είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής σε συνέντευξη σημειώνοντας ότι για φέτος ο νόμος θα εφαρμοστεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει νωρίτερα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου πριν οριστούν τα ποσά της επιστροφής θα έχει εκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς το ποσό της επιστροφής του φόρου δεν θα φτάσει ποτέ στον λογαριασμό του αποδέκτη και θα οδηγηθεί για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο η ΓΓΔΕ το δίνουν οι διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για τους συμψηφισμούς οφειλών. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με την εγκύκλιο εκείνη είχε διευκρινιστεί, μεταξύ των άλλων ότι:
Αν λοιπόν ένας φορολογούμενος αποκτήσει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 500 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα εκδοθεί τον Αύγουστο, κληθεί να πληρώσει ποσό της τάξεως των 500 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να μην αποδώσουν στο φορολογούμενο κανένα ποσό. Τον συμψηφισμό αυτό οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν το δικαίωμα να τον πραγματοποιήσουν, παρά το γεγονός ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα μπορεί να εξοφληθεί αργότερα και σταδιακά σε 5 μηνιαίες δόσεις.

 

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στον Στ. Θεοδωράκη σχετικά με τον «αντιευρωπαϊσμό» των Ελλήνων
Επόμενο άρθροCooking recipes: Fish-shaped mashed potatoes – From the nuns of the Ikosifinissa Monastery
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ