Τάσος Μπαρτζώκας: Σχετικά με τα νέα μέτρα σε βάρος των Αγροτών

Τα νέα μέτρα που πρόκειται να φέρει η σημερινή κυβέρνηση προς ψήφιση και αφορούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είναι χωρίς αμφιβολία καταστροφικά. Ο κομβικότερος πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, ο πρωτογενής τομέας, θα στραγγαλιστεί με βίαιο τρόπο και θα οδηγηθεί στο μαρασμό.

Τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί τραγικά, δεν μπορείς να επιβάλλεις υπέρμετρη φορολογία από το πρώτο ευρώ. Τη στιγμή που η αγροτική παραγωγή πλήττεται βάναυσα από καιρικές συνθήκες, αλλά και γεωπολιτικές συγκυρίες (π.χ. εμπάργκο Ρωσίας κλ.π.) χωρίς μάλιστα να αποζημιώνεται, όπως θα ήταν το δίκαιο, δεν μπορείς να επιβάλλεις προκαταβολή φόρου εισοδήματος 100%!!! Όταν το 50% τουλάχιστον των αγροτών έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών  εισφορών τους στον ΟΓΑ, δεν μπορείς να τριπλασιάζεις το ποσό της εισφοράς τους. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακό, να αυξάνεις στο 23% τον ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και την κατάργηση της επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο.

Αντίθετα χρειάζονται τομές και κίνητρα ώστε να ωθήσουμε τους νέους μας, αλλά και τους εν ενεργεία αγρότες και κτηνοτρόφους στην ενασχόληση με τον πλούτο της χώρα μας . Πρωταρχικής σημασίας είναι η δημιουργία μητρώου αγροτών, η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσον αφορά στην κάλυψη των ζημιών από χαλάζι, βροχοπτώσεις πλημμύρες και άλλες καταστροφές και φορολογία ανταγωνιστική ως προς τις άλλες χώρες παραγωγής προϊόντων. Επίσης, οργάνωση Ινστιτούτων αγροτοκτηνοτροφικής  παραγωγής, που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, καθώς και σχεδιασμός έργων μακράς πνοής , αρδευτικών και αποστραγγιστικών,  για περιοχές όπως η Ημαθία που πλήττονται από τις έντονες καιρικές συνθήκες.

Επιτέλους, οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να είναι εμπόδιο σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε παράγει σε αυτόν τον Τόπο. Ο μόνος δρόμος είναι, να αφήσουμε τον παραγωγικό ιστό, να φέρει την ανάκαμψη με σχέδιο και τόλμη.

 

Τάσος Μπαρτζώκας

Δικηγόρος – Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΘέλουν να κόψουν και το επίδομα θέρμανσης – Το πάνε λάου – λάου…
Επόμενο άρθροΜπέικον και ζαμπόν επικίνδυνα για καρκίνο όσο και το κάπνισμα