Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το ΑΠΘ και το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Ιδρύονται «Έδρα μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού» και «Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού»

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το ΑΠΘ και το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Ιδρύονται «Έδρα  μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού» και «Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού»

Έδρα μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη και χρηματοδότηση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ιβάν Σαββίδης έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις το πρωί, στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και επισημοποίησαν τη συνεργασία, υπογράφοντας κι ένα σύμφωνο συνεργασίας για την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και πειραματικών και επιστημονικών έργων.

ivan-savvidis-3“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ και του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη” είπε ο κ. Μήτκας, γνωστοποιώντας ότι “αν όλα πάνε καλά, οι δύο επώνυμες έδρες θα ξεκινήσουν τον Φλεβάρη του 2017” καθώς, όπως εξήγησε, για τις προσλήψεις των μελών ΔΕΠ, που θα στελεχώσουν τις δύο νέες έδρες στο ΑΠΘ, θα ακολουθηθεί η ισχύουσα και σχετικά χρονοβόρα ακαδημαϊκή διαδικασία της ανοιχτής προκήρυξης θέσεων.

Ο προϋπολογισμός, που θα καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Σαββίδη, θα είναι ανοιχτός και για τις δύο έδρες, ενώ η διοίκηση του ΑΠΘ υπολογίζει ότι θα ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθώς εκτός από τους μισθούς των καθηγητών θα συμπεριλαμβάνει  και όλες τις δαπάνες, που είναι σχετικές με την εκπαιδευτική διαδικασία (αποζημιώσεις υποψηφίων διδακτόρων, έρευνα, μετακινήσεις, ημερίδες, βιβλιογραφίες κ.λπ.).

ivan-sav-1“Το ΑΠΘ ξεκινά μία προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης, καταγραφής και αποκάλυψης των πραγματικών ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου. Η έδρα θα αφορά γενικότερα το πέρασμα του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες, με έμφαση μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και φυσικά αναμένουμε ότι θα μελετήσει και το θέμα της γενοκτονίας. Ο στόχος είναι να πλαισιωθεί αργότερα με περισσότερα μέλη ΔΕΠ και να εξελιχθεί σε ένα Κέντρο Ποντιακών Μελετών μέσα στο ΑΠΘ” διευκρίνισε ο κ. Μήτκας για την πρώτη έδρα.

 Για τη δε έδρα ρωσικής γλώσσας είπε πως “προφανώς έχει στόχο να δυναμώσει αυτή την περιοχή στο ΑΠΘ και να δυναμώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων φοιτητών για τον ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική γλώσσα”.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι “οι προτάσεις για τις έδρες και τα αντικείμενα τους έγιναν από τους συναδέλφους της Φιλοσοφικής, δεν παρενέβη καθόλου στο θέμα το Ίδρυμα”, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Σαββίδης, τονίζοντας ότι “το Ίδρυμά μας με κανέναν τρόπο δε θα δίνει κάποιες συστάσεις στο πώς πρέπει να διεξάγεται η μορφωτική διαδικασία στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο ρόλος μας είναι πολύ απλός, να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα”.

Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι “πάντα ήθελα το ΑΠΘ να έχει μία σχέση συνεργασίας με το Ίδρυμά μας, γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, με τον έναν ή άλλο τρόπο φοίτησαν ή φοιτούν στο ΑΠΘ”.

“Δεν σας κρύβω ότι θέλω να υπάρχει περισσότερη Ρωσία στην Ελλάδα” είπε ο κ. Σαββίδης, γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα υποτροφιών, καθώς “είμαι πεπεισμένος ότι όσοι περισσότεροι Έλληνες είναι ποιοτικοί φορείς της ρωσικής γλώσσας, τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν”.

ivan-savvidis-2Ο κ. Σαββίδης δήλωσε “απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος” για την ίδρυση της έδρας Ποντιακών Μελετών. “Ως Πόντιος στην καταγωγή μου και σαν Ορθόδοξος χριστιανός και σαν Ρώσος, σαν φιλοξενούμενος σε αυτή τη χώρα, τονίζω ότι έχουμε ανάγκη την επιστημονική μελέτη και αξιολόγηση των γεγονότων που έχει βιώσει ο λαός μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι το επιστημονικό δυναμικό του ΑΠΘ θα κάνει πολύ σημαντική δουλειά” είπε, προσθέτοντας ότι “ήταν ένα καμπανάκι για εμάς η έκφραση του υπουργού Παιδείας”.

Απευθύνθηκε δε προς τον πρύτανη του ΑΠΘ, δηλώνοντάς του ότι θα έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες για την επιστημονική μελέτη, καθώς και τη δυνατότητα να καλέσει στην επιστημονική διαδικασία οποιουσδήποτε επιστήμονες, από οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο και χώρα “έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να δώσουν τις απαντήσεις σε όλους τους υπουργούς, οι οποίοι έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα ιστορικά γεγονότα”.

“Είναι πολύ καλό ότι υπογράφουμε και για τις δύο έδρες ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και αυτό επειδή είμαστε Ρωσοπόντιοι” είπε ο κ. Σαββίδης.

Σ.Α.
Σ.Σ. Πηγή συνημμένων φωτογραφιών από την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, ΑΠΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣυμβουλές από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Γιώργο Στεργίου
Επόμενο άρθροΝα γίνει τώρα Συντονιστικό- Να ανοίξουν δημόσιοι και δημοτικοί χώροι- Πλημμύρισε το 722ΤΜΧ