Σύκο: Το υπέροχο φρούτο του Αυγούστου με πολλά οφέλη!

Το σύκο είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, στην αποξηραμένη του μορφή, ως σνακ ή ως συστατικό που δίνει γλυκιά γεύση στα πιάτα ή τις σαλάτες μας.

Ωστόσο, προς το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε την ευκαιρία να το καταναλώσουμε και φρέσκο. Πρόκειται για ένα φρούτο με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και υφή, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Τα σύκα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και γι’ αυτό το λόγο συστήνονται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ περιέχουν και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η διατροφική αξία του σύκου οφείλεται και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Ειδικότερα, οι ποικιλίες σύκων με έντονη κόκκινη σάρκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα

Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα έπρεπε – ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι και επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου. Μια τέτοια διατροφή, όμως, μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα στο δρόμο της… υπέρτασης και στα παρελκόμενα αυτής. Τα σύκα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών

Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.

Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους

Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.

Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο, δύο μέτρια σύκα (περίπου 100 γραμμάρια) αποδίδουν γύρω στις 75 θερμίδες και μπορούν, πάντα με τον κανόνα του μέτρου, να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τέλος, επειδή τα σύκα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύονται. Επίσης, άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα, θα πρέπει να τα καταναλώνουν με προσοχή, καθώς τα σπόρια που περιέχονται στον καρπό ενδεχομένως να προκαλέσουν ενοχλήσεις. Επίσης θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη.

Προηγούμενο άρθρο14 τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους
Επόμενο άρθροΚηλίδες στο πρόσωπο: Αίτια και αντιμετώπιση