Το ελαιόλαδο βρίσκεται στον επίκεντρο της ελληνικής διατροφής και αναμφίβολα υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Είναι το λάδι που «αγαπά» την καρδιάς μας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και υγιεινά λιπαρά. Το αγαπάμε όμως κι εμείς για τη γεμάτη και φρουτώδη γεύση του.
Δείτε μερικά από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην επιλογή και τη χρήση του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε τη διατροφική του αξία.
- Το αγοράζουμε σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι
Η έκθεση του ελαιολάδου σε έντονο φως οδηγεί μέσα σε λίγες ημέρες στην τάγγιση του (αλλοίωση) του και γι’ αυτό πρέπει όταν δεν χρησιμοποιείται να τοποθετείται σε σκοτεινό ντουλάπι. Επίσης συστήνεται για οικιακή χρήση μετά το άνοιγμα του δοχείου, η μετάγγιση του σε γυάλινες σκουρόχρωμες φιάλες.
- Το αποθηκεύουμε κοντά σε πηγές θερμότητας
Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική κουζίνα και στο φως που διαπερνά τα παράθυρα της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πολυφαινόλες (είδος αντιοξειδωτικών ουσιών) του ελαιόλαδου και αλλοιώνουν τη γεύση του. Η φύλαξη του ελαιόλαδου είναι καλό να γίνεται σε δροσερό χώρο (με θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου). Σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 25 βαθμούς καθώς, αυτό έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ελαιολάδου.
- Το επιλέγουμε με βάση το χρώμα του
Το χρώμα του ελαιόλαδου δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητάς του. Το ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει έντονο πράσινο έως χρυσαφένιο χρώμα.
- Το κρατάμε για πολύ καιρό
Το ελαιόλαδο έχει μέση διάρκεια ζωής 24 μήνες. Θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει εάν έχει αλλοιωθεί σημαντικά η γεύση του.
5. Αποφυγή επαφής του ελαιολάδου με τον αέρα
Η συνεχής επαφή με τον αέρα οξειδώνει (ανεβάζει την οξύτητα) του ελαιολάδου με τις αντίστοιχες συνέπειες στην ποιότητα και στη γεύση του. Γι’ αυτό καλό είναι το δοχείο στο οποίο φυλάσσεται να είναι καλά σφραγισμένο.